Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 22:10:51

Senátor chce zrušit státní maturity, na pomoc si bere antimonopolní úřad

Senátor chce zrušit státní maturity, na pomoc si bere antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad prověří situaci kolem státních maturit včetně třísetmilionového tendru, který vyhrála firma Logica Czech Republic. Do hledáčku úřadu se maturity dostaly na podnět náměstka středočeského hejtmana a senátora Marcela Chládka z ČSSD.

 "Můžeme potvrdit, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uvedený podnět obdržel a bude se jím zabývat. Od zadavatele si vyžádáme dokumentaci k veřejné zakázce," informoval iDNES.cz mluvčí Filip Vrána. Správní řízení, v němž by případně ministerstvu školství mohla hrozit i pokuta, ale úřad zatím nezahájil.

Chládek žádá podrobnější prověření nejen soutěže, v níž uspěla Logica Czech Republic, ale i předvýběru externí firmy, která tendr pro ministerstvo připravovala. Chládek doufá, že tak zabrání podpisu smlouvy s vítěznou firmou.

Logica Czech Republic má pro příštích pět let zajistit logistiku a digitalizaci zkoušek. Od státu na to dostane 300 milionů korun.

"Je to jeden z kroků, kterým chci, když to řeknu zcela otevřeně, zastavit projekt státních maturit," řekl iDNES.cz Chládek, který je v členem senátního Výboru pro vzdělání. Podle něho je projekt státních maturit mrtvý.

"Bereme to na vědomí (rozhodnutí antimonopolního úřadu, že se tendrem bude zabývat, pozn. red.) Už minulý týden jsme se dohodli, že pana Chládka na jeho přání necháme nahlédnout do dokumentace výběrového řízení," řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová.

Veřejné slyšení v Senátu, petice, další stížnost na tendr

Senátor dostane možnost do dokumentů nahlédnout v přítomnosti šéfa Cermatu Pavla Zeleného, který má přípravu státních maturit na starosti, a právníků. Náměstek chce zároveň uspořádat veřejné slyšení v Senátu a začít sbírat podpisy proti státní maturitě v celorepublikové petici. V plánu má napadnout i další tendr, tentokrát na rozvoz maturitních otázek do škol za 58 milionů. Nevylučuje ani demonstrace. Chládek opakovaně tvrdí, že nové maturity jsou nepřipravené a finanční toky netransparentní. Podle ministerstva školství ale vše běží podle plánu a tendry jsou v pořádku. Šéfka rezortu Miroslava Kopicová se se senátorem sešla začátkem února, o připravenosti zkoušky pod taktovkou státu ho ale nepřesvědčila.

Chládek a celá ČSSD chtějí místo státní maturity zavést standardizované testy. To je i v jejich volebním programu. "Systém (státních maturit) už se přežil a jsem zastáncem standardizovaných testů," řekl Chládek s tím, že by se testy psaly během studia a kromě středoškoláků by je absolvovali i žáci na základních školách.

www.idnes.cz, 24.2.2010


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama