Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2010 9:38:00

Šíření paniky není na místě, vzkázala starostům hejtmanka

Šíření paniky není na místě, vzkázala starostům hejtmanka

Žatecký deník, 15.5.2010

Louny - Jana Vaňhová diskutovala se starosty Lounska o problematice zdravotnictví. Zdravotnictví. To je téma, která zajímá v současné době, kdy na Lounsku chybí nemocniční akutní zdravotní péče, snad všechny občany.

Bylo i tématem setkání hejtmanky Jany Vaňhové se starosty Lounska.

„Hledáme řešení pro stabilizaci situace. Avšak vůbec není potřeba šířit poplašné zprávy a snižovat tak pověst záchranné zdravotnické služby," vyzvala přítomné starosty hejtmanka.

Avšak mezi starosty i občany kolují zprávy, které jsou úplně jiné. Sanitky prý jezdí mezi nemocnicemi, pacienti z Lounska jsou v mostecké nemocnici odmítáni. Mluví se také o tom, že personál těchto nemocnic se kouká na lidi odtud skrz prsty.

Pacienti prý nejsou v okolí odmítáni

To vedení kraje zcela odmítá. „Nevěřím, že se něco podobného stalo. Dojezdové časy se plní do 15 minut, tým záchranářů provede na místě ošetření. Změnila se ale přepravní doba v souvislosti s dojížděním do okolních nemocnic," uvedl Petr Severa, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Ústeckého kraje.

To, že by mostecká nemocnice odmítla přijmout pacienta z Lounska, zpochybnil i ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. „V žádném případě nejsou pacienti odmítáni. Na nárůst pacientů jsme se připravili a jsme schopni jej zvládnout, není ani tak velký, jak jsme očekávali," dodal. „Pokud se takový případ někomu stal, prošetříme to," dodala Jana Vaňhová.

Starosta chce obnovit akutní péči

Starosta Brodce Pavel Beneš, který inicioval petici za lepší zdravotní péči a kterou podepsalo 1 754 občanů, trvá na zřízení několika akutních lůžek ve městě. „Nejsem toho názoru, že se vlastně zas tolik nestalo, jak je tady prezentováno. Je potřeba najít řešení pro nás občany Lounska. Pojďme říct, jak to řešit a ne pořád mluvit o tom, proč to nejde," zdůraznil Pavel Beneš s tím, že v případě neřešení situace svolá opět protestní shromáždění na náměstí.

Žatecký starosta Erich Knoblauch pak upozornil, že kraj posílá větší balík financí nemocnicím, které patří pod společnost Krajská zdravotní. „Kraj by se měl zabývat rovnocennějším financováním nemocnic Krajské zdravotní a ostatních," uvedl. Právě do žatecké nemocnice směřují i pacienti z Lounska. Soukromá nemocnice v Lounech přestala poskytovat akutní péči v únoru. Důvodem měl být odchod několika lékařů. Lidé jsou odkázáni na nemocnice v Žatci, Mostě, Chomutově a Slaném.

Nemocnice už fungovat nebude

Je vyloučené, že by se podařilo nemocnici v Lounech znovu obnovit. Cílem tak bude zřízení chirurgické pohotovosti, kde by lékaři sloužili 24 hodin.

O to se chce zasadit místostarosta Jan Čermák a senátor Marcel Chládek. Zahájí vyjednávání jak s krajem, tak i s Krajskou zdravotní. Zda se to nakonec podaří, bude záležet i na tom, jestli se podaří sehnat lékaře, kteří by takovou pohotovost v Lounech sloužili. Lékařů je totiž v celé republice nedostatek.

Další variantou, o které chtějí vyjednávat je, aby se žatecká nemocnice stala spádovou nemocnicí. Od VZP má senátor přislíbeno, že pokud by se nemocnice zaručila, že bude kapacitně schopna přijímat další pacienty, navýší jí pojišťovna platby.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama