Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2010 12:30:00

Školy bez hranic by měly být součástí české vzdělávací soustavy, tvrdí senátoři

Školy bez hranic by měly být součástí české vzdělávací soustavy, tvrdí senátoři

epravo.cz, zdroj: Mediafax, 27.4.2010

Senátoři Marcel Chládek (ČSSD) a Tomáš Grulich (ODS) by rádi prosadili, aby se v české vzdělávací soustavě do budoucna počítalo i se školami, které vznikají v zahraničí pro tamní české děti. Senátoři to v úterý řekli novinářům po veřejném slyšení k projektu Česká škola bez hranic.

Projekt Česká škola bez hranic nabízí vzdělávání pro české děti, které dlouhodobě se svými rodiči pobývají v zahraničí. Škola děti učí českému jazyku, literatuře a zeměpisným i dějepisným reáliím. Škola se tak snaží uchovat u těchto dětí pocit příslušnosti k českému národu a zajistit jim vzdělání i v oblastech, kterým se zahraniční školy nevěnují. Kromě toho škola nabízí i nepravidelné kulturní akce. Rodiče se na chodu školy částečně finančně podílejí.

"Usilujeme o zapojení těchto škol do české vzdělávací soustavy jednoduše proto, že výuka zahraničních Čechů v českém jazyce je důležitá. Pro nás i pro ně. České zahraniční děti a jejich rodiče nepotáhne nic domů, pokud děti nedostanou šanci jednoduše pokračovat ve vzdělávání v Česku. Právě to by zapojení zahraničních škol mohlo zajistit," vysvětlili Chládek s Grulichem.

Dodali, že ministerstvo školství aktuálně projekt sice podporuje, vidí ale jeho budoucnost pouze v zájmovém vzdělávání. To je ale podle senátorů málo. Ministerstvo také tvrdí, že pokud by se školy měly zapojit do české vzdělávací soustavy, měly by být ve správě ministerstva zahraničí.

Pokud by se Česko o tyto školy začalo starat, oba senátoři předpokládají finanční náklady ve výši desítek milionů korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama