Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2013 16:01:42

Slučovat školství s kulturou je v současném stavu těchto resortů nesmysl

Slučovat školství s kulturou je v současném stavu těchto resortů nesmysl

Vláda, konkrétně její vicepremiérka Karolína Peake, opět otevřela debatu o slučování resortů školství a kultury. Chce tím údajně ušetřit peníze ze státního rozpočtu a zefektivnit chod obou resortů, což považuji za naprostý nesmysl.

Jedná se pouze o líbivé řeči paní ministryně, která - když jí bylo odepřeno řídit obranu státu - se vrhla na obranu smyslu svého působení ve vládě.

Jeden z důkazů, že vláda žádnou koncepci, kromě proklamací "sloučíme resorty a ušetříme", nemá, je, že chce ministerstvo sloučit až v červenci 2014 - tedy po volbách do sněmovny. Veškerá břemena by tedy padla na novou vládu a nové ministry, a to jak systémová, tak koncepční.

Obrátil jsem se v této souvislosti dopisem na předsedu vlády Petra Nečase, ve kterém jsem se ptal, jaké jsou důvody sloučení výše uvedených ministerstev. V odpovědi mi pan premiér mj. píše, že jde především o "zrušení zdvojených agend". Jelikož o žádné zdvojené agendě na ministerstvech školství a kultury nevím, zeptal jsem se na to zástupců ministerstva kultury na jednání našeho výboru. Ti mi potvrdili, že při analýze nebyla zjištěna žádná zdvojená agenda mezi oběma resorty - tedy školství a kultury. A proto ministryně kultury vyslovila s tímto sloučením nesouhlas. Bohužel asi příliš tichý, protože vláda v těchto úvahách dále pokračuje.

Chtěl bych vládu upozornit, že resort školství je již tak dost složitý a kromě oblasti vzdělávání má na starosti také sport. Přidávat k této agendě ještě kulturu tedy nepovede k žádným úsporám. Bude se naopak jednat o těžko řiditelný moloch a toto rozhodnutí by bylo pouze plácnutím do vody.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama