Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2010 14:53:47

Státní maturity jsou nepřipravené a jejich zavedení by snížilo kvalitu zkoušky

Státní maturity jsou nepřipravené a jejich zavedení by snížilo kvalitu zkoušky

Praha (28.1.2010) - Senátor Marcel Chládek, člen Výboru Senátu Parlamentu ČR pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, navrhne v Senátu úplné zrušení tzv. státních maturit.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Podle vyjádření senátora Marcela Chládka nejsou státní maturity dobře připraveny a jejich podoba může v budoucnu poškodit celé školství, ale především samotné studenty, na kterých není možné provádět pochybné experimenty. Za klíčové považuje v celém problému čtyři aspekty.

 

Prvním z nich je míra připravenosti. Senátor Chládek poukazuje na to, že MŠMT není schopno garantovat dostatečnou kvalitu a připravenost státních maturit, které by měly začít fungovat již v příštím roce. Za pochybení požaduje senátor Chládek vyvození osobní odpovědnosti pracovníků MŠMT.

 

Druhým aspektem je tzv. „garance státu“. Za maturitu by měl podle senátora Chládka nést veškerou odpovědnost stát. „Pokud se této povinnosti zřekne, nejsou kraje jako zřizovatelé středních škol povinné za ně nést jakoukoli odpovědnost," uvedl Chládek.

 

Nelze opomenout ani praktickou nepoužitelnost jednotných maturitních testů pro různé typy středních vzdělávacích zařízení. Necitlivost v této oblasti může vést ke kolapsu středního školství. „V konečném důsledku by došlo paradoxně ke snížení kvality i prestiže maturitní zkoušky. K tomuto názoru mě vede i prohlášení pana Zeleného, který v tisku uvedl, že není cílem státní maturitní zkoušky z českého jazyka hodnotit originalitu práce. To je, vážení, cesta do pekel,“ uvedl Marcel Chládek.

 

V neposlední řadě je nutné zmínit nehospodárné nakládání s prostředky z fondů EU. Avizovaný systém zapojení soukromých společností do přípravy a realizace státních maturit poskytuje nekontrolovatelný prostor pro zneužití prostředků z fondů Evropské unie. Dosud stále nefungující systém tzv. státních maturit už připravil daňové poplatníky o více než čtvrt miliardy korun.

 

O zavedení státních maturit se mluví již dvanáct let, dodnes však nebyly uvedeny do praxe. Původně měly začít fungovat v roce 2008, poté v roce 2010. Kvůli nespokojenosti studentů, celkové nepřipravenosti a pochybnostech o jejich významu, byly odloženy až na příští rok. Na jejich zajištění je v současné době vypsán tendr za 328 milionů korun. Chládek v souvislosti s tímto tučným tendrem upozorňuje na provázanost ředitele CERMATu Pavla Zeleného s firmou AutoCont CZ, a. s., která je členem dealerské sítě výrobků společnosti Bait CZ, s. r. o. „V tomto případě se jedná o klasický střet zájmů, odsouhlasený samotnou ministryní školství Kopicovou, která pana Zeleného hájí a opětovně ho instalovala do funkce,“ dodal Marcel Chládek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama