Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 22:37:45

Státní maturity ztrácejí podporu zákonodárců

Státní maturity ztrácejí podporu zákonodárců

Třistamiliónovým tendrem na logistiku se už začal zabývat antimonopolní úřad. Státním maturitám, které měly být spuštěny už letos, zvoní opět hrana. Nejenže chybí klíčová novela zákona a vyhláška, ale na stěžejní stamiliónový tendr na logistiku si po

 To, že nejsou připraveny, tvrdí čím dál víc zákonodárců napříč politickým spektrem. A překvapivě to přiznává i Pavel Zelený, šéf ministerské organizace Cermat, která přípravu maturit řídí.Přitom od roku 1996 do roku 2014 mají jednotné testy vyjít zhruba na 1,5 miliardy korun. Provoz má stát ročně čtvrt miliardy. Ostrý start čeká celostátní maturity poprvé za rok. „Připraveny samozřejmě být teď nemohou, protože prostě běží ta příprava,“ řekl tento týden Zelený v ČT. Tím, jak jsou přípravné práce nákladné, vyvolávají ale u mnohých zákonodárců zděšení.

Děním kolem výběrového řízení za 300 miliónů korun, jež vyhrála firma Logica, s. r. o., se začal včera zabývat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. A to na základě podnětu od senátora Marcela Chládka (ČSSD). Podle něj je celý projekt netransparentní a chce uspořádat ke státním maturitám celorepublikovou petici.Logica spolupracovala i s pražským dopravním podnikem na projektu Opencard. Chládek žádá u antimonopolního úřadu podrobnější prověření nejen soutěže, v níž uspěla, ale i předvýběru externí firmy, jež tendr pro ministerstvo, mající vlastní legislativní sekci, připravovala.

„Historie firmy (Logica) je velmi zajímavá. Podívala jsem se do obchodního rejstříku,“ řekla na včerejším vzrušeném jednání školského výboru Sněmovny soc. dem. Marcela Mertinová.
„Transparentní a naprosto čisté, to byla základní podmínka úspěchu,“ bránil zakázku Zelený, jenž už ovšem nebyl s to uspokojivě odpovědět na dotazy poslanců ohledně stavu příprav.
Šéf výboru Walter Bartoš (ODS), jenž Zeleného do funkce ředitele Cermatu loni prosazoval, včerejší jednání předčasně ukončil; argumentoval slovy, že je čas na půlhodinovou pauzu na oběd.


S VŠ jednají až teď


Poslanci kritizovali, že je ministerstvo nepozvalo na lednové jednání s představiteli VŠ ohledně uznávání maturit při přijímačkách, což je jedním z hlavních cílů jednotných zkoušek. „To je otřesné!“ zlobila se Mertinová. Paradoxní je, že zásadní diskuse začala probíhat až nyní – po čtrnácti letech přípravných prací.

Evidentní bylo, že zákonodárci nejsou seznámeni a ani nerozumějí navrženému logistickému modelu za stamilióny. „Co to je ta funkcionalita dohledového centra za 390 miliónů?“ tázala se lidovecká expertka přes školství Michaela Šojdrová.Poslanci se též divili, že rozvoz otázek do škol bude stát 60 miliónů. „Zásadní otázka, to bude stát 60 miliónů, že to odešleme do škol?!“ zlobila se Vlasta Bohdalová (ČSSD). Co se týká bezpečnosti, půjde podle Zeleného „opravdu o Pentagon“. Podle něj úspornější zasílání otázek rovnou školám přes jejich datové schránky bylo odmítnuto již před třemi lety. Důvodem prý bylo, že do dvou hodin od zaslání po rozdání otázek ve třídách by hrozilo prozrazení. V případě tisku a fyzického rozvozu, což zabere několik dní, Cermat podle Zeleného stoprocentně ohlídá testy před únikem. Třebaže nyní hledá firmu na rozvoz, do všech škol budou najaté kurýry současně doprovázet státní zaměstnanci Cermatu, kteří pohlídají každou „jednotlivou bednu s otázkami“.

Právo, 25.2.2010

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama