Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2010 8:48:30

Středočeští starostové se bouří: Kraj neopravuje rozbité silnice

Středočeští starostové se bouří: Kraj neopravuje rozbité silnice

ČTK, 3.4.2010

Rakovník/Slaný (Kladensko) - Mnozí starostové středočeských měst si stěžují na stav krajských komunikací po zimě. Dopisy s dotazy, kdy začnou opravy a úklidové práce, již odeslali kraji nebo vedení správy a údržby silnic představitelé Rakovníka či Slaného. Hejtmanův náměstek a zároveň rakovnický opoziční zastupitel Marcel Chládek (ČSSD) označil tyto výzvy za "plácnutí do vody".

Starosta Slaného Ivo Rubík (ODS) minulý týden požádal šéfa kladenské správy a údržby silnic o sdělení, kdy se budou silnice opravovat a uklízet po zimě. Odpověď prý ale zatím nepřišla. Oslovil údajně i kladenskou firmu, která práce ve Slaném obvykle prováděla. "Oni mi sdělili, že v této části roku měli vždy potvrzené objednávky a harmonogram údržby a úklidu po zimním období, ale v letošním roce je poprvé po mnoha letech nikdo ani nekontaktoval. Což mě docela vyděsilo," dodal Rubík.

Stav krajských komunikací znepokojuje také vedení rakovnické radnice. Radní ve čtvrtek přijali usnesení apelující na kraj, aby co nejrychleji opravil silnici II/237, vedoucí z Rakovníka na Rudu a dále na Prahu. Řidiči tam musejí složitě kličkovat mezi velkými prohlubněmi ve vozovce a často přejíždět do protisměru, což je nebezpečné.

"Dohodli jsme se, že vyzveme Středočeský kraj, aby se pokusil urychlit opravu těch nejhorších úseků směrem na Prahu, kde je to dnes opravdu samá díra. Zatím je tam omezená rychlost, ale to není řešení. Věříme, že kraj najde prostředky a urychleně provede opravu. Takže jsme napsali dopis krajskému úřadu, aby to co nejrychleji řešil," uvedl starosta Zdeněk Nejdl (ODS).

Chládek souhlasí s tím, že silnice II/237 je v katastrofálním stavu. Namítl však, že vedení kraje již v minulých dnech proklamovalo, že zahájí opravy všech silnic. "To prohlášení je plácnutí do vody, ničemu nepomůže. Spíš by se měli zaměřit na opravu chodníků v Rakovníku, které jsou již několik let v dezolátním stavu," uvedl Chládek na adresu vedení rakovnické radnice.

Mluvčí kraje Berill Mascheková ČTK sdělila, že silnice z Rakovníka na Prahu by měla být opravena v první polovině dubna, v závislosti na klimatických podmínkách. "Ty jsou velmi důležité, neboť na nich závisí kvalita opraveného výtluku," dodala.

Stav silnic ve středních Čechách kritizuje krajské vedení ODS. Hejtmanství podle něj na opravy a údržbu silnic vynakládá málo prostředků. Letos vyčlenilo 1,092 miliardy korun, což je zhruba o 800 milionů méně, než by pro standardní údržbu mělo být zajištěno, prohlásil nedávno předseda středočeské ODS Petr Bendl. Hejtmanův náměstek pro dopravu Robin Povšík (ČSSD) ale tvrdí, že rozpočet bude ještě o více než 300 milionů navýšen a kraj letos navíc očekává 1,5 miliardy korun z evropských fondů, které půjdou na investice do silnic.

Od tohoto týdne měly podle Povšíka ve středních Čechách začít ve velkém opravy po zimě. Starostové ale tvrdí, že nikde pracovníky opravující komunikace neviděli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama