Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2012 17:30:24

V Senátu PČR vznikla pracovní skupina na podporu učňovského školství

V Senátu PČR vznikla pracovní skupina na podporu učňovského školství

V horní komoře Parlamentu ČR dnes vznikla při Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice pracovní skupina, která má za cíl podpořit učňovské školství.

Senátní skupina, jejíž vznik jsem inicioval, nabízí spolupráci všem zaměstnavatelům v ČR a své zástupce v ní bude mít i Svaz drobných, malých a středních zaměstnavatelů, dále jednotlivých cechů, ale také česká pobočka Rakouské hospodářské komory. Zdá se mi, že o problémech učňovského školství se mluví již delší dobu, ale vláda s tím téměř nic nedělá. V senátu jsme se tedy rozhodli, že s tím něco uděláme. Jedním z největších problémů je, že řada firem chce kvalifikovanou pracovní sílu, ale zároveň požaduje praxi, což je začarovaný kruh, kdy učeň bez praxe není přijat. Kde má však praxi získat? Řešením by bylo zavedení duálního systému.

Kromě aplikace duálního systému však navrhuji také změnu způsobu financování středního školství, popularizaci oboru a větší prestiž řemesel, např. zavedením mistrovských zkoušek, které by byly na úrovni maturity.

Zástupkyně české pobočky Rakouské hospodářské komory Martina Honsová se na dnešním jednání vyjádřila k budoucí spolupráci na vzděláváni v ČR: „Oslovovali jsme různé subjekty s tím, že by bylo zapotřebí něco s učňovským školstvím v ČR udělat, reformovat, ale naše snahy zůstaly bez odezvy. Jako první se nám ozval pan stínový ministr Marcel Chládek s konceptem reformy učňovského vzdělávání. Na českém trhu působí 4500 rakouských firem a nedostává se jim kvalifikované síly. My můžeme nabídnout zkušenosti a cenné „know how“, ale i stáže a výměny pracovníků. Pokud se situace nezmění, budou muset rakouské firmy svoje investorské aktivity přesouvat jinam.“

Vyjádření Martiny Honsové tedy jasně naznačuje, že pokud urychleně s naším učňovským školstvím něco neuděláme, tak z ČR odejde řada zahraničních partnerů a kvalifikovanou pracovní sílu bude hledat jinde. Musíme tedy podpořit zejména ty, obory které najdou na trhu práce uplatnění. Tato investice se v budoucnu našemu státu několikanásobně vrátí.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama