Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2012 11:32:49

Vláda by mohla přealokací prostředků z OPVK do ROP zabít dvě mouchy jednou ranou

Vláda by mohla přealokací prostředků z OPVK do ROP zabít dvě mouchy jednou ranou

Ministerstvo pro místní rozvoj již podruhé navrhlo přealokaci 1,6 mld. korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OPVK) do regionálních operačních programů (ROP). Je to tedy návrh, který vláda už jednou shodila ze stolu.

Dnes jsem se zúčastnil setkání starostů a místostarostů Středočeského kraje v Poděbradech, kde se o problematice eurofondů také hovořilo. Shodli jsme se na tom, že vláda by mohla z OPVK do ROPů přealokovat mnohem více z nečerpaných miliard. Peníze z OPVK by pak mohly být využity například na rekonstrukci i rozšíření škol. Starostové i místostarostové středočeského regionu by tento krok ze strany vlády přivítali. A pevně věřím, že by to kvitovali i představitelé měst a obcí z ostatních krajů.

Vláda by si měla uvědomit, že by tímto krokem mohla zabít dvě mouchy jednou ranou. Vyčerpala by efektivně prostředky z Evropských fondů, s jejichž čerpáním si neví ministerstvo školství evidentně rady a hrozí, že se nestihnou vyčerpat, což přiznává i samotný ministr školství. A samozřejmě by také vyřešila letitý problém mnoha  škol, které nutně potřebují peníze na rekonstrukce budov či rozšíření kapacity. Pokud tak vláda neučiní, dá si prakticky vlastní gól. Byl by to tak poslední polibek smrti čerpání evropských do oblasti školství a Česká republika by se s miliardami z fondů EU mohla rozloučit definitivně. Pochopí to konečně i Nečasova vláda?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama