Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2011 19:56:07

Jak by dopadli pachatelé v případě "Patrik" u německého soudu .....

Jak by dopadli pachatelé v případě "Patrik" u německého soudu .....

Když v loňském roce došlo k trestnému činu spáchanému dvěma Romy v okolí sveročeské Krupky a Bohosudova, média dlouhou dobu tento kriminální čin naprosto ignorovala.

Až poté, co se několik lidí rozhodlo cenzuru a mediální embargo prolomit vlastními silami, až když se bylo napsáno několik blogů ( sám jsem autorem jednoho z nich : http://voksay.blog.idnes.cz/c/139127/Proc-se-o-Natalce-pise-a-o-prepadeni-u-UL-kdy-utocili-Romove-ne.html ), až poté, co si lidé informace již měsíc posílali po netu, až tehdy o případu začala informovat velká celostátní a regionální média.

Ve výše uvedeném článku si můžete přečíst a znovu připomenout co se tehdy třináctiletému Patrikovi přihodilo za hrůzu, jejíž následky nese dodnes a pravděpodobně se jich nezbaví po celý zbytek života. Musím konstatovat, že i dnes s odstupem více než roku když čtu co se tenkrát stalo, mám jistotu, že stát se toto mému dítěti, měl bych zřejmě veliké problémy s tím, abych ušetřil státu náklady na soud s pachateli toho šíleného činu a je možné, že by mi natolik "hráblo" , že bych se skutečně za spáchaný čin pachatelům pomstil sám. Samozřejmě nikdo nedokáže odhadnout následky takového činu na své vlastní psychice ... vše je teorie, a opravdu zaručit se nelze v tomto případě vůbec nic.

Stala se zrůdnost. To je neoddiskutovatelný fakt. Bohužel jako zrůdnost už nebyla potrestána. Z mnoha důvodů , které všechny považuji za hloupé, trapné a účelové, vzhledem k činům, které byly na Patrikovi spáchány.  Za naprosto neuvěřitelné a skandální je možno prohlásit postup státního žalobce, který sám podal odvolání k soudu vyšší instance na snížení trestu, z důvodů překvalifikování trestného činu, kdy navrhl vypustit z rozsudku "rasový podtext" i "pokus o vraždu" na pouhé "ublížení na zdraví" !!!

Jelikož se můj rozum a svědomí stále vzpírá akceptovat tento neskutečný postup státního zastupitelství, rozhodl jsem se kontaktovat svého známého, provozujícího právní praxi v sousedním Německu, a zkusit zjistit, jak by u takového případu postupovala německá justice a to j státní žalobce, tak i soudce. A odpověď je tu ..... nepřekvapující, očekávaná, a pro českou justici rozhodně nelichotivá.

Prosím- zde máte citaci :                                                                                                                        Pokud by uvedený případ byl spáchán v SRN byl by zcela jistě chápán, jako pokus o vraždu, neboť pachatelé jasně a nezpochybnitelně udržovali fyzický kontakt s obětí-poškozeným. Protože Rómové bohužel žijí v SRN pouze ve velmi malé menšině ba přímo nepatrné, a podobný čin by byl spáchán např. jinou migrační skupinou, zcela jistě by se promítl i pro rozhodnutí udělení azylu celé skupině příbuzných pachatelů a po odpykání trestu by došlo zcela jistě k vyhoštění pachatele. Trest, který dostali pachatelé, by dle německého trestního práva (které je oproti českému značně mírnější) by byl výsměchem a zcela jistě by se stal terčem mediální kampaně, která by bezesporu vedla k revizi. Lze dle německých zvyklostí předpokládat, že soudce vynášející tento rozsudek či i příp.st.zástupce-nadvládní, který by nepodal protest-odvolání, by byl zbaven svého titulu-funkce. Bohužel rozhodnutí soudu v ČR vidí jako: a) výsledek korupčního jednání b) zásah vyšší moci c) osobní msta-zájem d) nedokonalost právního výkladu zákona (bohužel vzhledem k osobní zkušenosti s právem v ČR-oblast majetková-vidí zde obrovský prostor ve výkladu, který se mu zdá, že by mohl být až účelově umyslně vytvořen). Závěrem známý jen podotkl, že zná dost kolegů v SRN (jak soudci, st.zástupci, advokáti atd) kterým by právní systém v ČR velmi vyhovoval.

Co myslíte ? Nebylo by vhodné postupovat přesně podle návodu z Německa ?  Tedy s okamžitou platností propustit státního zástupce i soudce, díky kterým byl pachatelům snížen trest ? Jste ochotni vyvolat takovou kampaň a zúčastnit se jí ? Podle mne už je nejvyšší čas nastartovat očistný proces v české justici a toto by mohl být první impuls.

originál článku na webu zde:http://politika-zdraveho-rozumu.webnode.cz/news/jak-by-dopadli-pachatele-v-pripade-patrik-u-nemeckeho-soudu-/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama