reklama

Marek Vokšay

  • ČSSD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2011 14:41:15

Protesty lékařů - jen další promarněná šance na změnu.

Protesty lékařů - jen další promarněná šance na změnu.

Když celá felčarská akce začala, říkal jsem si, že elita národa konečně zvedá hlavu a postaví se v čelo občanů, kterým všechny vlády za posledních 20 let rozkradly republiku pod rukama, rozprodaly co se dalo, a způsobily další pokles morálky, již tak

Doufal jsem, že lidé, jejichž intelekt by měl být na úrovni vyšší než průměrné, se neomezí pouze na kvikot o výši svých platů, ale pokusí se vážně promluvit do změn celého systému. Ó jak kruté bylo zklamání z toho, kam doktorští odborářští bossové celou akci dovedli.

Lékaři sice mají sepsané body co vše je podle nich ve zdravotnictví špatné, ale zveřejnili je pouze na stránkách LOK, a na veřejnost se prezentují pouze výkřiky o zvýšení platů. A když se to občanům nelíbí a svou nelibost dají najevo- jsme svědky ze strany doktorů agresivního chování a reakcí v diskusích. Stačí si jich několik projít i zde pod články na iDnes. Spíše parodií na inteligenci lékařů pak působí články některých z nich, kde srovnávají hodinový plat lékaře s hodinovou sazbou práce celého autoservisu, aniž by byli schopni či ochotni pochopit, že srovnávat lze buď hodinovou mzdu lékaře pouze se mzdou automechanika, a sazbu servisu jedině s kompletní částkou, jakou za zákrok dostane od ZP nemocnice.

Místo aby se lékaři stali centrem odporu proti asociálním krokům vlády a proti aroganci politiků, degradovali sami sebe na pouhé plačky, jejichž jediný argument je srovnávání platů doktorů s dělnickými profesemi. Všechny ostatní důvody jejich protestů jsou zatlačeny do pozadí a v tuto chvíli již se píše a debatuje jen o úpravách platových tarifů.

Ačkoli na stránkách LOK lékaři tvrdí, že vědí o černých dírách na peníze ve zdravotních pojišťovnách a v nemocnicích, jejichž managment plýtvá při nákupu přístrojů, léků a vybavení, nikde jsem nezaznamenal jediný protest a demonstraci vůči konkrétním takovýmto případům.  Vlastně ano- jeden takový protest byl- týkal se již medializované aféry v Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a předraženého nákupu vybavení pro nemocnice této společnosti, kde podle hrubého odhadu předražení představovalo 120 milionů korun z celkové částky cca 450 milionů- tedy téměř 25%. Proti této gauneřině pod taktovkou krajských politiků z ČSSD a ODS Bendy, Šulce a Budiače se postavila paní doktorka a stávající senátorka MUDr Dernerová. A světe div se ..... NIKDO z doktorů , ŽÁDNÝ DALŠÍ lékař paní doktorku nepodpořil. Lékařské odbory nezajímalo ani to, že byla kvůli svému protestu propuštěna z nemocnice a až soud toto propuštění prohlásil za nezákonné. Jak máme pak věřit lékařům , že jim jde o změny v systému, o hledání a zalepení děr, kde mizí peníze ze zdravotnictví, když místo aktivity v těchto konkrétních případech dokáží jen vymyslet heslo o exitu pacientů , které si ve finále vezmou jako rukojmí ?

Až nějaký lékař bude veřejně protestovat proti konkrétním lumpárnám v hospodaření nemocnic a ZP, a nebude pro něj primární zájem pouze výše jeho platu- takového si budu vážit a bude mít mou podporu. Za stávající formu a podobu protestu a za články a vyjádření lékařů, které lze vidět na různých serverech a diskusích si jich zatím bohužel vážit ani je podporovat nemohu. A jak vidíme podle informací o podpoře veřejnosti, která se z původních cca 75% scvrkla na nějakých 33% .... vypadá to, že v tomto názoru nejsem sám.

Pro některé jednodušší diskutéry jsem nucen vložit důležitou informaci : lékařské odbory mají ve všech nemocnicích - akciovkách tuším 30% podíl zástupců ve správních orgánech.  A jako takové mohou a dokonce by mělo být jejich povinností hlídat managment jakým způsobem hospodaří z penězi. Dokonce v této pozici mohou tlačit na zvyšování objemu mezd lékařů a personálu.  Proč to nedělají ?

 

originál článku na webu zde

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama
reklama