Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.02.2024 16:30:56

Centrální mozek Evropy selhal

Centrální mozek Evropy selhal

Ten příběh je celkem jednoduchý: úředníci v Bruselu dlouhá léta komplikovali život evropským zemědělcům a tvářili se, že je to promyšlená a svědomitá péče o dostupné a zdravé potraviny pro celé společenství, při zachování prosperity oboru.

Když jsme chtěli diskutovat, tak nás vyslechli a potom vydali a další nesmyslná nařízení. Žonglovali s dotacemi, tedy s našimi penězi proti našim zájmům. Zemědělcům teď došla trpělivost – vyšli do ulic, vyjeli s technikou na silnice a na hraniční přechody. 

Nu a Brusel začal couvat – zatím jsou to jen drobné ústupky, ale už teď je jasná jedna věc: Brusel dělal hlouposti. Tři budovy v centru Bruselu, přes 60 tisíc úředníků, 750 europoslanců a další stovky zaměstnanců nejsou schopni zajistit takové podmínky pro zemědělce v EU, které by vyhovovaly, se kterými by byli všichni srozuměni? 

Zemědělství každé členské země bylo dlouhá desetiletí schopno uživit své obyvatelstvo. Vždy to byla těžká práce, ale fungovalo to. I ve válce, i v krizích. Fungovaly plodinové burzy, agrární banky, fondy. Selo a sklízelo, choval se dobytek, dojilo mléko. Proč to celé najednou vázne? 

V době, kdy máme optimalizační modely, špičkové počítače, dokonalé statistiky a dobře placené úředníky! Nakonec musí rozčílený zemědělec nechat své práce, sednout na traktor a dovolávat se rozumu v ulicích? 

Ti lidé obětují čas a náklady, protože nic jiného v dialogu s Bruselem už nefunguje. Ústupky, které byly zatím ohlášeny i ty další, které budou nutně následovat, dokazují jednoznačně, že bruselský aparát je špatný. Dělá rozhodnutí, která nemají oporu v praxi a jsou kontraproduktivní. 

Eurohujeři jsou usvědčeni z neschopnosti a zbytečnosti! Budou se teď tvářit, vyšli zemědělcům vstříc? Houby – jen napravují chyby, které sami napáchali. Počkejme si, jaké personální důsledky bude tato agrární krize v Evropě mít. Některé židle v Bruselu už by se otřásat měly. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama