Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 19:39:00

Svou nečinností nás všechny vystavujete obavám

Svou nečinností nás všechny vystavujete obavám

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 k návrhu zařazení bodu o nekonání vlády k zvyšování cen vstupů pro zemědělské a potravinářské komodity

 Dobrý den, kolegyně a kolegové,

já bych si dovolila požádat o zařazení nového bodu do dnešního jednání o nekonání vlády ke zvyšování cen vstupů pro zemědělské a potravinářské komodity.

Situace je samozřejmě nyní velmi složitá, je nepředvídatelná. A já bych proto očekávala rázné a hlavně včasné kroky vlády. Vlády okolních zemí se snaží svým firmám i svým občanům různými nástroji pomoct. A snaží se omezit zvyšování cen potravin v důsledku abnormálně se zvyšujících cen surovin a nákladových položek, které souvisí s produkcí a výrobou potravin včetně zemědělské prvovýroby.

Profesní zemědělské organizace se marně snaží o umožnění osobního jednání s ministrem zemědělství a hlavně s premiérem naší země. Premiér odmítá jednat s profesní organizací zastupující všechny zemědělce. A já toto chování považuji za pohrdání těmi, kteří produkují potraviny a kteří živí naše spoluobčany, živí nás i nás poslance, pány senátory a i vás, pane premiére, prostřednictvím paní předsedající, si myslím živí. Nebo vy, pane premiére, snídáte, obědváte a večeříte potraviny z jiné země než je Česká republika?

Svojí neúctou k zemědělskému a potravinářskému stavu a svoji nečinností nás všechny vystavujete obavám. Obavám, co bude. A dle nedávno zveřejněných průzkumů se Češi začínají bát. A nyní prosím cituji z tisku: "Naposledy se Češi takto báli v době hospodářské krize v roce 2011 až 2013 a hůř je prý nevystrašil ani covid. I tehdy hodili plošné rozpočtové škrty vlády ODS a TOP 09 na Česko deku těžké konzumní deprese, která pomohla způsobit rekordně dlouhou a v podstatě zbytečnou recesi." Konec citace.

ODS a TOP 09 jsou spolu opět ve vládě a společně diktují ekonomickou politiku. A docela mě tedy překvapuje, že se nepoučily z vlastní, z vlastní historie, protože právě jejich dogmatické škrty způsobily velký ekonomický propad. Je krize a úkolem nynější vlády je být krizový manažer. My i někteří občané vidíme však spíše vládu gest. Přejmenujeme ulice, zakážeme Ruskou zmrzlinu. Ale já se ptám: Kde je prosím systematická pomoc našim firmám a našim občanům? Protože prázdných gest se nikdo z nás nenají.

Zemědělci a producenti potravin musí mít pocit, že za nimi vláda stojí, že stojí na jejich straně a že je chce v této zemi. Já si myslím, že tohleto nenastává. My, a je to jistě i velká většina z vás koaličních partnerů, kteří stojíme za svými zemědělci a potravináři a společně chceme s nimi pro naše občany bezpečnost v dostupnosti potravin nejen fyzické, ale hlavně také finanční. Nechceme, aby začala vznikat skupina občanů, která bude s bídou na suchém chlebu a hrníčku mléka. Ta doba už tady byla a já si myslím, že nikdo z nás nechce, aby se vrátila.

Rozdávat žebračenky při složitém vypisování podkladů si myslím že je nedůstojné dnešní doby. A prosím, pojďme se proto bavit o tom, co budou mít naši lidé na talíři a čím budeme krmit náš národ. Máme nástroje, které nám nabízí sama EU. A proto prosím, neříkejte vládo Ne! těmto nástrojům, protože naši zemědělci a potravináři už to nevyřeší. Ono už to nejde. Ti lidé jsou sami na svém maximu ústupků, které udělali, aby byli schopni pořád dodávat české potraviny na náš stůl.

A byla bych moc ráda, kdybychom si všichni uvědomili jednu důležitou věc. Ministerstvo zemědělství není jen Ministerstvem zemědělství pro zemědělce a potravináře, to je ministerstvo pro všechny občany. A proč? Protože celý náš národ živí. A já bych byla ráda, aby se zapomnělo na nesváry a aby tento bod byl zařazen na program této schůze a vážně jsme diskutovali o tom, co můžeme pro naše občany a zemědělce a potravináře udělat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama