Margita Balaštíková

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2022 12:39:49

Zisky větrem naváté? Proč je to nesmysl

Zisky větrem naváté? Proč je to nesmysl

Geniální myšlenka chytrého horáka Stanjury má – jako ostatně většina nápadů této vlády – určitá slabá místa. Dodatečné zdanění „neobvyklých“ zisků je normální lumpárna

 

Geniální myšlenka chytrého horáka Stanjury má – jako ostatně většina nápadů této vlády – určitá slabá místa. Dodatečné zdanění „neobvyklých“ zisků je normální lumpárna, ale bohužel je to jedno z nejvíc populistických opatření, které nachází v širokých vrstvách obyvatel porozumění. Zní to totiž logicky: energetické společnosti a banky dosahují letos výrazně vyšších zisků, o které se nezasloužily, tak jim je sebereme a rozdáme je těm, kteří jsou postiženi vysokou inflací, zejména vysokými cenami energií. Logicky to zní do té chvíle, než si položíte pár jednoduchých otázek:

1.      Proč nejsou stejnou daní postiženi výherci v loteriích? Také si své stamiliony nevydělali zvýšeným pracovním úsilím, také jim ten zisk přece „navál vítr“ - náhodou a nečekaně.  

2.      Kdo bude rozhodovat o tom, co je mimořádný a tedy mimořádně zdaňovaný zisk a co je zisk „normální“? Pan Stanjura? Ceny energií stoupají už od loňska, podepsaly se na tom emisní poukázky, podepsal se na tom krach špatně regulované Bohemia Energy a podepsal se na tom také ministr Síkela, který prováhal spoustu času a povzbudil spekulace napříč energetickým trhem.

3.      A co bude pan Stanjura dělat, až tyto energetické společnosti bude druhý vládní výtečník, ministr průmyslu Síkela přesvědčovat, že mají investovat do nových bloků jaderných elektráren, do odsíření, do distribuční soustavy atd., abychom byli méně závislí na Rusku? To jim ty mimořádné zisky zase vrátí formou dotací?

Stát dostane z ČEZu dividendu, která může být proti minulým létům násobně vyšší. Dostane vyšší výnos z DPH, vyšší výnos daně z příjmu. To jsou desítky miliard navíc. Zdanění mimořádných zisků sníží dividendu, ale horší je, že sníží důvěryhodnost české ekonomiky, sníží zájem zahraničních investorů a vnese do systému prvek významné nejistoty: dnes zdanili energetiky a banky, co zdaní příště? Proč nezdanili farmaceutický průmysl, který měl v pandemii mimořádné zisky? Proč nezdanili solární elektrárny, které nejprve dramaticky předotovali a zajistili jim tak mimořádné a zcela nezasloužené zisky? Teď se daří prodejcům ojetých aut – nespadne na ně také nějaká mimořádná daň?

Z vládní koalice se sice ozývá několik rozumných hlasů, které tuto tzv. „windfall tax“ odmítají, Stanjura se však opírá o Velkou Británii, která prý tuto daň zavádí. To je ale lež! Tento záměr byl pouze zmíněn někým z britského ministerstva financí, oficiálně byl ale odmítnut – britská vláda se s energetickými společnostmi domlouvá na investicích, koncových cenách a zajištění dodávek energií.

Poznámka na okraj: obrovský růst cen energií, který vidíme a který ještě očekáváme, je samozřejmě nutné kompenzovat jak domácnostem, tak i firmám. Vláda nám sice říká, že se válčí na Ukrajině, ale zřejmě nepochopila, že Rusko vede energetickou válku se všemi svými odběrateli a že tedy v válce už jsme a krvácíme. Nepadají k nám granáty, ale útok na naše peněženky je tvrdý a nelítostný. Pomoc je logická a nutná – měla by být ale rychlá, dostatečná a motivující. Peníze si může vláda opatřit v zásadě jen dvěma způsoby: buď si na to půjčí, nebo zvedne daně. Vláda nechce udělat ani jedno z toho, a tak se jí líbí populistická politika Jánošíka, který bohatým bral a chudým dával.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama