Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.06.2010 18:23:21

Dopad na svobodu vyjadřování a inovaci na Internetu by mohl být zničující.

Dopad na svobodu vyjadřování a inovaci na Internetu by mohl být zničující.

Dokument uniklý z předsednictví EU odhaluje, že členské státy chtějí zavést nové trestní postihy do Obchodní dohody proti padělání (Anti-Counterfeiting Trade Agreement=ACTA). Pár dní před dalším kolem jednání.

Návrh stanovený v tomto dokumentu ukazuje, jak nelegitimní a nebezpečný celý proces ACTA je, děsivé postoje EU volají po větší represi neziskového použití… a také k represi jeho podněcování.

Včera začalo ve švýcarském Luzernu deváté kolo jednání o dohodě ACTA. Nově uniklý text ze 7. dubna dokazuje, že členské státy prostřednictvím předsednictví Rady Evropské unie vyjednávají nejtužší část dohody ACTA. Pouhá skutečnost, že předsednictví vyjednává spolu s Komisí, samo o sobě naznačuje, že dohoda ACTA přesahuje rámec obvyklé obchodní dohody. Jsou projednávány trestní postihy (včetně nepodmíněného odnětí svobody), aniž by probíhala diskuse s námi demokraticky zvolenými zástupci, a to je více jak šokující. Takové nestydaté popření demokracie odůvodňuje samo o sobě zavržení celého procesu kolem dohody ACTA, bez ohledu na to, jak by ve skutečnosti schválený text mohl vypadat.

Ale obsah dohody prosazovaný členskými státy EU je ještě více znepokojující. Dokument předsednictva uvádí, že „postoj členských států Evropské unie je stále předmětem zkoumání” s ohledem na článek 2.14.1, který zahrnuje autorské právo a s ním související porušování práv. Jak je vidět v uvolněném textu ACTA, některé návrhy z 2.14.1 výslovně hodlají použít trestní postihy „za porušení těch práv, které nemají přímý či nepřímý motivační finanční zisk,” a jiní zavádějí definici finančního obohacení, která se vztahuje na vše získané bez placení. EU jasně tlačí na zavedení nových trestních postihů za padělání a porušování autorských práv, a rovněž se zaměřuje na použití pro nekomerční účely. Pokud jsou trestní postihy za neziskový přenos dat zahrnuty v konečné verzi článku 2.14.1, pak trestní postihy za podněcování, napomáhání a spoluúčast vstoupí automaticky v platnost. Dopad na svobodu vyjadřování a inovaci na internetu by mohl být zničující.

„Dohoda ACTA, její neprůhlednost a nedemokratická povaha,umožní, aby trestní postihy byly zkrátka projednány. Uniklý dokument ukazuje, že členské státy EU jsou ochotny uložit trest odnětí svobody za nekomerční užití autorsky chráněných děl na internetu, stejně jako pro „podněcování a napomáhání,” pojem tak široký, že by mohl zahrnout jakoukoliv internetovou službu nebo rozhovor dotazující se na politiku autorských práv. Občané EU by se měli ptát své vládu na podporu politiky, která zjevně útočí na svobodu projevu, soukromí a inovace. Během dalšího kola jednání, ale i mimo něj, by se kvůli dohodě ACTA mělo po celém světě neklidně bojovat a vzdorovat,” uzavírá Jérémie Zimmermann, mluvčí občanské advokátní skupiny La Quadrature du Net.

Sledujte Pirátské Noviny.
http://www.piratskenoviny.cz/

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama