Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2010 18:31:36

Francie a Nizozemsko vyzvaly k zastavení cenzury internetu

Francie a Nizozemsko vyzvaly k zastavení cenzury internetu

Varování před cenzurou internetu zaznělo během mezinárodního setkání v Paříži od zástupců Francie a Nizozemí.

Nizozemský ministr zahraničí Maxime Verhagen uvedl, že internet musí zůstat univerzální fórum a blokování webových stránek i sociálních sítí označil za porušování lidských práv.

„Musíme podporovat kyber-disidenty stejným způsobem, jako jsme podporovali disidenty politické,“ prohlásil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner, kterého citovala agentura AFP.

Zasedání v Paříži se zúčastnilo 20 zemí včetně Spojených států a Japonska. Na říjen připravuje Francie a Nizozemsko setkání, na kterém by měly vzniknout pokyny pro firmy, prodávající technologie, které mohou být použity k potlačování demokracie. Pařížského setkání se zúčastnili i zástupci firem Google a Microsoft. Výhrady k cenzuře internetu mířili především na Írán a Čínu.

Iránská právnička a aktivistka za lidská práva Shirin Ebadi obvinila německý koncern Siemens a finskou Nokii, že dodávaly Íránu technologie, které slouží k potlačení opozičních skupin. Obě firmy obvinění popřely. Reportéři bez hranic (RSF) prostřednictvím Jean-Francoise Julliarda zase obvinili francouzský Alcatel z prodeje odposlouchávacího zařízení na Myanmar a France Telecom jako akcionáře operátorů v Maroku a Tunisku, kde je internet rovněž cenzurován.
Setkání se zúčastnili rovněž zástupci dalších nevládních skupin jako Amnesty International a Internet Sans Frontieres.

Aktuální výzva kontrastuje s faktem, že právě Francie zavedla v lednu letošního roku kontroverzní zákon na odpojování uživatelů od internetu kvůli porušování autorských práv.
Finsko naproti tomu začátkem července letošního roku uzákonilo nárok na přístup k internetu pro každého občana.
Nizozemsko patří zároveň s Francii k zemím, které zavádějí problematické zákazy nošení tradičních muslimských oděvů burky a nikábu, respektive zakazují jakékoli zahalovaní na veřejnosti.

http://www.piratskenoviny.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama