Martin Brož

Svobodný Internet potřebuje každý
  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2010 9:00:00

PIRÁTKA ZE ŽIŽKOVA a co v REFLEXu nenajdete

PIRÁTKA ZE ŽIŽKOVA a co v REFLEXu nenajdete

Jenom si pro zajímavost porovnáme autorizovaný text (podbarvený), to co zůstalo beze změny a to co bylo kdoví proč, kdo ví kým, změněno (přešktnuto).

Jenom si pro zajímavost porovnáme autorizovaný text (podbarvený), to co zůstalo beze změny a to co bylo kdoví proč, kdo ví kým, změněno (přešktnuto).

PORTÉT - REFLEX
TEXT: PAVLÍNA WOLFOVÁ A MAREK GREGOR
FOTO: ROMAN BLACK ČERNÝ

Pro stranu všechno, řekla nahlas OLIVIE BRABCOVA (24) a dala se s námi do hovoru. Mluvila o tom, že chce spasit svět s tím, že „snad každý dobrý člověk takhle přemýšlí", a o „ošklivé tváři kapitalismu" s tím, že si je jista, že „kapitalismus i takovou tvář má". Kandidátka České pirátské strany číslo 9 se svlékla donaha a její fotky obletěly před týdnem republiku, ale není to naivní modelka. Je „prostě člověk"


Přečetli jsme si o vás, že studu­jete, kandidujete, viděli jsme vás nahou a na otázku, co jste zač, nám odpovídáte, že jste člověk. Nenabídnete víc?
Nechci se nikam zařazovat. Můžu ale patřit do škatulek stu­dentky, bývalé modelky a potenci­ální rodičky dětí.
Od zbytku populace se asi nejví­ce odlišuji svým věčně rebelujícím duchem. Nejsem ale už pubertální naštvaný pankáč, spíš se považuji za angažovaného občana.

Proti čemu revoltujete?
Na tuto otázku bych mohla na­psat desetistránkový esej. Dalo by se říct, že revoltuji „proti systému", i když to zní jako klišé. Zeptejte se na něco méně obecného.

Konkrétně co se vám dva dny před parlamentními volbami ne­líbí?
Když tu teď s vámi sedím, mohu například kritizovat média. Jdete všichni v nějakém jednom politic­kém proudu. Nechápu, proč z neoliberálního pohledu nedáváte slovo různým názorům. Vy manipulujete.

Tak když tu teď sedím s vámi, můžu jako první zkritizovat média - všechna plují v určitém politickém proudu. Třeba vy v Reflexu jste výrazně pravicoví, „odéesáčtí“. Bylo by fajn, kdyby ve všech časopisech typu Reflex byly politické články psány nejen z jedné perspektivy. Takto je Reflex jistým způsobem manipulativní.

A z čeho nám přisuzujete, že jsme ´ódéesáčtí´?
Śéfredaktor přímo v úvodníku vyzýval, aby lidé volili pravici. A účastníte se, jako většina, antiparoubkovské kampaně.
Byla jsem v roce 2005 na Czechteku a viděla jsem, jak policie zmlátila moje přátele. Paroubka opravdu nemám ráda, jen mám dojem, že je jeho osobnost démonizována, a to i Reflexem.
Ovšem idiocie předvolebních billboardů politických stran nemá obdoby. Včera jsem zahlédla jeden, kde se Nečas usmívá a Paroubek mračí - dva smajlíci v opozici - dobro a zlo -  to je přinejmenším přehnané.

Jak?
Otevřeně vyzýváte lidi, aby vo­lili pravici. Vedete antiparoubkovskou kampaň. Ne že by ten pán nebyl idiot, on je, byla jsem v roce 2005 na CzechTeku a mám v tom jasno. Zmlátili tam moje přátele. Ale není rok 1984 a netřeba vy­tvářet hysterii. Viděla jsem včera billboard, na němž se Nečas usmí­vá a Paroubek mračí, dva smajlíci v opozici -dobro a zlo-, to už je jen pitomé. A vy novináři jste se v tom podle mě našli.

Co se vám ještě nelíbí?
Nadvláda korporací, neprůhled­nost mechanismů státu. Chceme transparenci veřejných financí, určitou formu přímé demokracie, vysokou občanskou participaci na státu. Fungování státní správy se musí optimalizovat pomocí IT technologií. Tím ušetříme čas i pe­níze, které požírá byrokracie.

Nadvládá korporací a neprůhlednost mechanismů státu. Přeji si transparenci státních financí a určitou formu přímé demokracie a tím pádem vyšší občanskou participaci na státu. Fungování státní správy se musí optimalizovat pomocí IT technologií. Tím ušetříme čas a peníze, který požírá byrokratický aparát a korupce.

Když budeme všechno digitali­zovat, nehrozí, že budou všichni všechno o všech vědět? Že nás uvidí a uslyší Velký bratr jako v Orwellovi?
To se musí dobře ošetřit, občan má přece právo na soukromí. Ně­mečtí piráti vystoupili nedávno proti kamerám, bezpečnostním rá­mům na letištích, snímání otisků...

Právo na soukromí je pro mě velmi důležité, proto se toto musí velmi dobře ošetřit. Němečtí piráti například vystoupili nedávno proti kamerám, bezpečnostním rámům na letištích, snímání otisků …

... ale když nebudou rámy na le­tištích, budou častěji vybucho­vat letadla, ne?
Chce to zachovat nějakou únos­nou míru, nenechat se ovládnout strachem z terorismu. Já toho o letištní kontrole moc nevím, letěla jsem snad dvakrát třikrát v životě.

Jistě, ale chce to zachovat nějakou únosnou míru a nenechat se ovládnout strachem z terorismu. V problematice letištních kontrol se tedy úplně nevyznám, letěla jsem snad dvakrát, třikrát v životě, ale zdá se mi , že to, o čem čtu, kam to došlo, překročilo únosnou mez.

Kde je podle vás dělící čára?
Automaticky kontrolují občany snědé pleti zevrubněji než bělo­chy, zakazují si vzít s sebou do le­tadla láhev vody... A německým pirátům se nelíbí svlékací letištní skenery.

Automaticky kontrolují občany snědé pleti zevrubněji než bělochy, zakazují si vzít sebou do letadla láhev vody... A německým pirátům se nelíbí svlékací letištní skenery. Promiňte, ale abych odpověděla na tuto otázku, potřebovala bych čas na delší studii problematiky. Zeptejte se mě raději na něco jiného, třeba co si myslím o problémech lidí bez domova.

Jak byste řešila bezdomovce?
Posílili bychom rozvoj neziskových organizací a zmírnili kontrolu těchto lidí v určitých situacích. Když už jim chce stát pomoct, postaví jim stany, aby se měli kde schovat, ale my bychom tam na ně zároveň neposílali policii.

Posílili bychom rozvoj a podporu neziskových organizací a zmírnila bych kontrolu těchto lidí v určitých situacích. Tuto zimu byly kvůli častým případům umrznutí postaveny stany. Ale přišla je tam legitimovat policie, takže těch stanů pak nakonec spoustu lidí nevyužilo.

Část z nich jsou hledaní lidé, část třeba podvodníci, zločinci. Tako­vé by policie měla hledat, ne?
Ano, podle statistik je každý de­sátý bezdomovec hledaný zločinec. Ale z policejní kontroly mohou být ostatní nevinní bezdomovci paranoidní - lidé bez domova jsou často duševně nemocní a mají z policie iracionální strach, kvůli němuž pak řada z nich do útulku nepřijde, a tak jim hrozí umrznutí.

Shodujeme se ale na tom, že zlo­činci patří do vězení?
To ano.

To samozřejmě.

Místo já říkáte my. Kdy jste přija­la stranictví za své?
My jsme single issue party...

Nemáme typické stranictví. ČPS je částečně single-issue party…

Co si pod tím máme představit?
Třeba Důchodci za životní jisto­ty byli single issue party.

Single-issue party je strana, které je zaměřená na jednu konkrétní oblast politiky. U nás to byli třeba Důchodci za životní jistoty.

To jsou ti, kteří po prohraných volbách jedli brouky, to bychom vám nepřáli.
To nehrozí, jsem vegetariánka. Single issue party v EU také vzni­kaly kvůli legalizaci marihuany. Měly jedno téma a z něj odvíje­ly svůj program. Pro ČPS to téma není marihuana, ale je to trans­parence státu, svoboda občana, svoboda informací. Jsme liberální, ne v ekonomickém slova smyslu, ale v sociálně kulturním. Homo­sexuální svazky hurá, adopce dětí homosexuály - většina našich by souhlasila, tolerance vůči musli­mům a jiným náboženstvím ano, euthanasie ano, trest smrti ne.

To nehrozí, jsem vegetarián. :) Single issue party v EU také vznikaly kvůli legalizaci marihuany. Měli jedno téma a z něj odvíjeli svůj program. Pro ČPS to téma není marihuana, ale je to transparence státu, svoboda občana, svoboda informací. Jsme liberální, ne v ekonomickém slova smyslu, ale v sociálně-kulturním. Homosexulní svazky ano, adopce dětí homosexuály – většina našich by souhlasila, tolerance vůči muslimům a jiným náboženstvím - ano, euthanázie ano, trest smrti ne.

/imgs/Olyfka-10770001_00002.jpg

A jste napravo, nebo nalevo?
Hned na začátku jsme se dohodli, že nebudeme akceptovat tohle dělení, jež vzniklo ve Fran­cii někdy v devatenáctém století. U nás se soustřeďují lidi, kteří se shodnou v tom, že by vláda měla být transparentní a občan by měl participovat na vlastním životě ve státě. Jsou mezi námi neoliberálové i neomarxisté, zelení i střední proud.

Hned na začátku jsme se dohodli, že nebudeme akceptovat tohle dělení, které vzniklo ve Francii někdy v devatenáctém století. Jsme skupina lidí, která se shodne na tom, že by vláda měla být transparentní a občan by měl participovat na vlastním životě ve státě a že cenzura je nepřípustná. Jsou mezi námi neoliberálové i neomarxisté, zelení i střední proud.

/imgs/Olyfka-10770001_00003.jpg

My dva jsme zažili revoluci 1989. Chystáte taky nějakou?
Nejsem specialista na dělání re­volucí, ale hrozně chci něco změ­nit. Pamatuji si přesně rok 1989, byly mi čtyři roky, chtěla jsem si vzít za muže Václava Havla a měla jsem jasno v tom, že komunisti jsou zlí.

Nejsem specialista na dělání revolucí, ale mám hroznou chuť něco změnit k lepšímu. Pamatuji si přesně rok 1989, byly mi čtyři roky a chtěla jsem si vzít za muže Václava Havla. Tehdy jsem měla jasno v tom, že komunisti jsou zlí.

Ve čtyřech letech?
No jasně, moji rodiče byli máničky, mluvili jsme o tom pořád. A dneska už vím, že bych nevolila nejen komunisty, ale ani ODS, ani ČSSD. Zlí mi přijdou všichni stejně.

No jasně, moji rodiče byly máničky a mluvili jsme o tom pořád. Dnes už vím, že bych nevolila nejen je, ale ani ODS a ČSSD. Nemůžu se rozhodnout, která dnešní parlamentní mocná strana je nejmenší zlo.

Když nejste specialistka na revo­luce, na co jste odbornice?
Možná na IT a určitě na alterna­tivní kulturu. Na svobodnou kul­turu založenou na principu do it yourself. Proto jsem se angažovala ve squatech.

Mám pracovní zkušenosti v oblasti IT, i když odborník zrovna nejsem. Možná jsem specialista na alternativní kulturu. Na svobodnou kulturu založenou na principu DIY - do it yourself. Proto jsem podporovala squattery, i když je to s nimi problematické, protože zasahují do soukromého vlastnictví.

Ale vy uznáváte soukromé vlast­nictví, ne? A chápete, že ne­existuje nic takového jako právo na bydlení v cizích domech, ne?
Samozřejmě že uznáváme sou­kromé vlastnictví, a co se týče prá­va na bydlení, tak v Listině základ­ních práv a svobod něco podobného snad je - „dostačující životní pod­mínky". Jsou tady zlí kapitalisté, ale věřím i v dobré, kteří si řeknou: Mám majetek, nepotřebuji ho zrov­na, nemůžu ho právě zvelebit, ať si v tom někdo klidně dělá koncer­ty. A stát by takovému mohl třeba odpustit daň z nemovitosti, která je stejně nízká. Já bych byla ráda, kdyby se squatteři s majiteli domů dopředu domlouvali. Mohlo by to celé fungovat na dohodě.

Samozřejmě, že uznáváme soukromé vlastnictví. Ale a co se týče práva na bydlení, tak v listině základních práv a svobod něco podobného je – ´právo na důstojné životní podmínky´ snad. Jsou tady nějací ti zlí kapitalisté, ale věřím i v ty hodné, kteří by mohli mít přístup: „mám nemovitost a nedisponuju právě penězmi na rekonstrukci, tak ať si v tom baráku někdo klidně zatím dělá koncerty, když bude platit elektřinu“. A stát by takovému člověku mohl třeba odpustit daň z nemovitosti, která je ale v ČR stejně velmi nízká, například oproti USA. Nejraději bych byla, kdyby se squatteři a majitelé domů spolu prostě dohodli.

Bylo by to ale pak ještě squattování ?
Určitým způsobem ano. Kompromisní squatting.
.
Vy máte ráda sci-fi. Mají na to ně­jakou návaznost vaše politické ambice?
To asi ne, i když tři zákony robotiky od Asimova jsou velmi za­jímavý legislativní návrh do bu­doucna. Já u čtení sci-fi relaxuji. U malování také. Vykresluji se ze svých emocí, je to taková terapie, řekla bych. A s elektrickou kytarou to mám stejně.

To asi ne, i když tři zákony robotiky od Asimova je velmi zajímavý legislativní návrh do budoucna! U čtení sci-fi relaxuji. U malování také. Umění je pro mě určitá forma terapie. A s elektrickou kytarou to mám stejně.

Čím chcete být?
Třeba bych chtěla pracovat v ně­jaké neziskovce anebo se zabý­vat lokálním rozvojem, žít někde na vesnici a oživovat ji.

Co vás na studiích živí?
Prodávám obrazy. Dřív mě živil modeling, teď to odmítám, i když to nepovažuji za nějaký morální přestupek. Když bulvár nalezl ty fotky, bylo mi trapně, ale straně to asi pomohlo, takže jsem ráda.

Prodávám obrazy. Kdysi mě chvíli živil modeling, teď už to odmítám, i když to nepovažuji za nějaký morální přestupek. Když bulvár zvěřejnil moje fotky, bylo mi samozřejmě trapně, ale straně publicita zřejmě pomohla, takže jsem ráda.

Jste studentka sociologie. Umíte si spočítat, jak moc vaše akty po­mohly pirátské straně?
Je to absurdní situace. Víte, já jsem na devátém místě kandi­dátky. Kdyby nenašel bulvár ty fotky, vůbec by se o mé kandida­tuře nevědělo. Ale určitě to stra­ně něco hodí, kolik, to nedokážu odhadnout. Teď tu s vámi mluvím za stranu díky zájmu o moje tělo a jsem hodně nervózní, abych nám to nějak nezkazila.

Je to absurdní situace. Jsem až na devátém místě kandidátky. V podstatě, kdyby nenašel bulvár ty fotky, vůbec by se o mě před volbami nevědělo. Ale určitě to straně nějaké hlasy přidá, kolik, to si netroufám odhadnout. A i tímto rozhovorem reprezentuji tak ČPS, a jsem z toho velmi nervózní.

Tak ještě dnes měli možnost posunout vás na kandidátce výš….
V ČPS je dost lidí, kteří jsou o dost zkušenější než já. Moje deváté místo na kandidátce je prozatím adekvátní vzhledem k mým schopnostem. Ale stalo se to, že díky skandálu jsem z devátého místa nečekaně pomohla straně.

/imgs/Olyfka-10780001_00001.jpg

Co tomu náhlému zájmu o piráty říkal váš předseda?
Náš dredatý předseda na to rea­goval pozitivně. Mimochodem, já jsem si myslela, že to budou řešit jen v bulváru. Ale ty moje akty vy­šly i v Parlamentních listech!

Asi aby se poslanci těšili, kdo by mezi ně taky mohl zamířit.
Já bych mezi ně ráda, to by byla paráda.

Já bych mezi ně ráda, byla bych nadšená.

Upřímně ráda byste si sedla do Poslanecké sněmovny?
Ano. Mě by to bavilo. Není to můj životní sen, ale právě tako­vá práce by mě zajímala. Baví mě například ekonomie. Jistě byste mě nachytali na spoustě věcí, kte­ré neznám, ale mám schopnost je nastudovat, dohledat. Možná bych měla první rok volebního ob­dobí honičku, ale myslím, že bych to zvládla. Ono ale nehrozí, že by­chom se dostali do Parlamentu.

Ano. Rozhodně by mě to bavilo. Není to můj životní sen, ale právě taková práce mě zajímá. Baví mě ekonomie. Jistě byste mě nachytali na spoustě věcech, které zatím nevím, ale určitě mám schopnost je nastudovat, dohledat a věřím ve svoje kritické myšlení. Možná bych měla první rok volebního období honičku, ale myslím, že bych to zvládla. Ale ono to nehrozí, že bychom se dostali do parlamentu.

Koho byste volila, kdyby nebyla Česká pirátská strana?
Asi zelené.

Zelené

Pak se nabízí otázka, jestli se ne­bojíte, že právě to jedno procen­to, jež byste, když budeme hodně optimističtí, maximálně mohli dostat, nebude chybět třeba prá­vě zeleným?
To mě samozřejmě trápí. Já bych se s Martinem Bursíkem ur­čitě v koalici nespojovala, ale s On­dřejem Liškou asi ano. Jenže gré­mium strany rozhodlo jinak.

To mě samozřejmě trápí. S Martinem Bursíkem bych se asi v koalici nespojovala, s Ondřejem Liškou ano. Jenže grémium strany rozhodlo jinak. I když piráti třeba ani to jedno procento nedostanou, tak je dobře, že tady jsme.

Proč to tady nefunguje, když tře­ba ve Švédsku dokázala mít Pirát­ská strana sedm a půl procenta?
Je tu velký strašák - ekonomic­ká krize, státní dluh. Lidé se bojí zadlužování, chtějí dostávat dávky, dostávat mateřskou...

Je tu strašidlo ekonomické krize a státního dluhu. lidé si vybírají mezi pravicí a levicí podle svého sociekonomického statutu, a řeší hlavně zadlužování státu nebo sociální dávky... Švédsko ekonomická krize tolik nezastihla kvůli jejich modelu skandinávského welfare-statu, proto tam dostávají prostor i jiná témata.

Vy se nebojíte zadlužování a ne­budete chtít jednou dostávat ma­teřskou?
Já bych byla pro zvyšování ma­teřské - třeba do hranice tří dětí. Je to důležitá položka, třeba důleži­tější než dávky v nezaměstnanosti anebo důchod. Na tom se dá šetřit, ale ne na podpoře toho, aby se tu rodily děti.

Jak můžete šetřit na důchodech pro lidi, kteří to odpracovali?
Takhle to úplně nemyslím, ale když beru stát jako jeden velký organismus a zapomenu na svůj cit pro sociální solidaritu, tak mi připadá logické podporovat to, co je budoucnost.

Teď konečně mluvíme o běžných starostech normálních lidí. Vaše strana je řeší?
Rozhodně. Občanská participa­ce je přece věc každého normální­ho člověka. Třeba v tom Švédskuje strašně vysoká. Tam dají lidé zbytek úrody k silnici, k tomu ka­sičku, ať si vezme kdo chce, co potřebuje, a zaplatí, kolik má. Nezamyká se tam. Jde o změnu celo­společenské nálady.

Rozhodně. Občanská participace je věc každého normálního člověka. Ve Skandinávii je třeba strašně vysoká. Tam dají lidé zbytek úrody k silnici, k tomu kasičku, ať si vezme, kdo chce, co potřebuje a zaplatí, kolik má. Nezamyká se tam. Je to o změně celospolečenské nálady. Moje největší starost je tedy občanská participace a důvěra lidí v to něco změnit.

My mysleli, že chcete spasit svět. Alespoň jste to před dvěma lety říkala pod svými nahatými fotkami v novinách. Mimocho­dem, politička by to takhle hez­ky nikdy neřekla.

Jestli jsem to někdy řekla, určitě jsem to myslela jako nadsázku. Ale myslím si, že každý dobrý člověk má touhu spasit svět. Vy to nemáte?

Jestli jsem to někdy řekla, určitě jsem to myslela jako nadsázku. Ale myslím si, že každý dobrý člověk má touhu spasit svět. Každý dobrý člověk má takové touhy, to je takové to denní snění. Vy to nemáte?

Půjdete k volbám , že ano?
Ano a budu volit pirátskou stranu . A pak budu psát seminární práce, protože mám zkouškové období.

Jak ty volby dopadnou ?
Myslela jsem si dlouho, že to vyhraje ČSSD, ale teď se mi zdá, že spíš ODS. Ale vsadila bych si schválně na pat. Sto sto.

A co bude potom ?
Nevidím v blízké době žádné katastrofické scénáře. Doufám, že do pěti let přejde ekonomická krize a celé se to uklidní.

Budete mít rodinu?
Tak za deset let.

 Možná tak za deset let.

A budete, myslíte, říkat stále to, co jste nám tu dnes říkala? O denním snění a tak?
Většinou se lidé věkem stávají konzervativnějšími. Určitě se ne­budu svlékat před fotoaparátem a své dceři bych to taky rozmlou­vala. Nebudu určitě postávat s dět­mi v rodinném autě na zacpané pražské magistrále, nemám ráda auta. Budeme jezdit vlakem a chtě­la bych se přestěhovat do České­ho Krumlova nebo do Tábora. Učit děti malovat, mít zkušebnu pro místní kapelu...

Většinou se lidé stávají konzervativnějšími. Určitě se nebudu svlékat před fotoaparátem a svojí dceři bych to taky rozmlouvala. Chtěla bych zůstat u kritického myšlení i svého denního snění, jakým trpím v současnosti. Nebudu postávat v zácpě s dětmi v rodinném autě na pražské magistrále, nemám ráda auta. Budeme jezdit vlakem a chtěla bych se přestěhovat do Českého Krumlova nebo do Tábora, učila bych děti malovat, zřídila zkušebny pro místní kapelu...

A z čeho byste žila?
Chtěla bych mít klub. Víte, já netoužím po penězích. Lidé mají potřeby, kterým nerozumím. Na co plazmovou televizi? Já sama už dneska nosím oblečení z popel­nice, stačí mi to. Jestli bych vůbec něco chtěla, tak nové bedny pro naši kapelu anebo lepší kytaru. Už jsem si vyzkoušela vydělávat hod­ně peněz, teď nemám skoro žádné a jsem naprosto spokojená. Stačí mi zdravé jídlo, nepotřebuji se ob­klopovat věcmi.

Chtěla bych mít klub. Ale netoužím po penězích. Dneska mají lidi potřeby, kterým nerozumím, na co plazmovou televizi ? Já sama už dneska nosím oblečení z popelnice a stačí mi to. Je ale pravda, že ale potřebuju novou kvalitnější kytaru a bedny a nemám na to peníze. Už jsem si vyzkoušela vydělávat hodně peněz, ale dneska nemám skoro žádné a jsem spokojená. Stačí mi zdravé jídlo, nepotřebuji se obklopovat věcmi.

OLIVIE BRABCOVÁ(24), řečená Olyfka. Studentka Fakulty sociálních věd UK v Praze, malířka, kytaristka a úspěšná modelka. Zajímá ji sci-fi, alternativní kultura, angažuje se v oblasti squattingu.V parlamentních volbách kandidovala jako číslo devět za Českou pirátskou stranu . Těsně před volbami se objevily v českých novinách její akty.

/imgs/Olyfka-10770001_00004.jpg
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama