Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.09.2021 7:47:01

III. Mimořádná téměř stotisícová odměna Vítu Rakušanovi? Spíše papalášské manýry

III. Mimořádná téměř stotisícová odměna Vítu Rakušanovi? Spíše papalášské manýry

Uzdravil Kolín, uzdraví i republiku? Opravdu si kolínský starosta Rakušan zasloužil téměř stotisícovou odměnu za mimořádné činy v oblasti kolínského dluhu a investic? Nebo šlo o malou domů?

Uzdravil Kolín, uzdraví i republiku? Opravdu si kolínský starosta Rakušan zasloužil téměř stotisícovou odměnu za mimořádné činy v oblasti kolínského dluhu a investic? Nebo šlo o malou domů?

Z mých minulých příspěvků už víte, jak to vidím s kolínským krocením dluhu, nebo s investicemi, kterými se pan předseda Rakušan tak chlubil ve svém předvolebním videu. Možná si říkáte, že je skoro až kontraproduktivní, když se někdo chlubí něčím, o co se nezasloužil, nebo co naopak nezvládl. S tím naprosto souhlasím. Jenže dnes tady mám ještě o něco vyšší level, jak by řekli mladší ročníky. Za to, co se nepovedlo, nebo co bylo součástí běžné rutinní práce, se v Kolíně udělovaly dokonce stotisícové odměny. Nevěříte? Posuďte sami, zda si třeba Vít Rakušan svoji téměř stotisícovou odměnu "na odchodnou" zasloužil.

Nejprve mi dovolte přesnou citaci ze zápisu jednání Zastupitelstva města Kolín, které se konalo 27.5.2019: "Návrh na poskytnutí mimořádné odměny starostovi města Kolína Mgr. Bc. Vítu Rakušanovi: Zastupitelstvo města schvaluje poskytnutí mimořádné odměny ve výši 93.400 Kč starostovi města Kolína Mgr. Bc. Vítu Rakušanovi za splnění mimořádných úkolů města Kolína v oblasti investičních akcích v roce 2018 a v I. čtvrtletí roku 2019 a to v celkovém objemu přesahující 253 mil. Kč a dále za stabilizaci finanční situace města Kolína a za postupné snižování zadlužení města, kdy dluh města k 01.01.2010 činil 1 085,44 mil. Kč a stav zadlužení k 01.01.2019 byl 422,51 mil. Kč."

Zastupitelstvo města Kolín tedy udělilo v době, kdy odcházel z funkce starosty do vysoké politiky na "odchodnou" panu Rakušanovi mimořádnou odměnu téměř 100.000,-Kč, která ale absolutně nemá oporu v zákoně. K tomu se ale dostanu později. Teď bych chtěl zmínit citát předsedy STAN, který zmiňuje hnutí ANO, kterého jsem členem, což je třeba pro zachování objektivity zmínit: "Srovnávat hnutí ANO s hnutím STAN je naprosto nesmyslné". S tím nelze než souhlasit už jen proto, že předseda ANO posílá státní peníze, které mu náleží jako odměna za práci předsedy vlády na charitativní účely. Předseda STAN si z nich naopak bere navíc mimořádné prostředky, které mu možná ani dle zákona nenáleží.

Pokud přejdu to, že má pan Rakušan zapotřebí si tímto způsobem přilepšovat z veřejných peněz, tak nemůžu přejít, že mimořádná odměna se dle zákona uděluje za mimořádné skutky, či mimořádnou práci. Výše uvedené zdůvodnění rozhodně nepoukazuje na nic mimořádného, naopak jsou zmíněny věci, které patří do pracovní náplně a povinností starosty.

Jak se starosta mimořádně zasloužil o investice? A teď se nebavím o tom, jak ty investice dopadly (viz můj minulý článek), ale jakou na nich měl zásluhu? Poptával snad firmy? Vypsal výběrové řízení? Dělal geologický průzkum? Dozoroval je? Ne, protože na všechny tyto činnosti má úřad svoje odbory, lidi, nebo najaté firmy. A navíc - světe div se - některé ty mimořádné investiční akce, za které je bývalý starosta odměněn, nejsou do současné doby vypořádány a řeší je soudní znalci a právníci. Co tedy udělal mimořádného?

Jak se mimořádně zasloužil o splácení kolínského dluhu? V usnesení kolínského zastupitelstva je zmiňován jeho pokles dokonce od 1.1.2010, kdy ani nebyl ve své funkci! Jenže podle dostupných informací by se bývaly splátky dluhu vyvíjely i kdyby se postupovalo podle bývalého vedení města. Dluh je třeba splácet, to je přece bez jakékoli diskuze. Město Kolín tak činilo a muselo tak činit ze zákona. Co je na tom tak mimořádného, že je třeba za to dát starostovi odměnu?

A jsme u slíbených paragrafů. Co k tomu říká zákon? Třeba to, že členovi zastupitelstva obce může obec poskytnout mimořádnou odměnu za splnění mimořádných nebo zvláště významných úkolů obce. Z toho plyne, že pro mimořádnou odměnu musí zastupitel splnit úkol, který mu někdo (obec, zastupitelstvo) zadal.  V žádném z dřívějších usnesení jsem ale nenašel mimořádný úkol starostovi Kolína, aby nad rámec svých povinností dohlédl na investice, či splácení dluhu. Možná jsem špatně hledal? Jenže pokud takové usnesení neexistuje, neměl by být nárok ani na odměnu a odhlasování takové odměny by mělo být protizákonné.

Navíc, jak jsem již zmínil, jsem naprosto přesvědčený o tom, že činnosti, za které pan starosta odměnu dostal, patří do jeho standardní pracovní náplně, tedy opravdu nic mimořádného. Že by tedy opět jen papalášské manýry a arogance moci, které v Kolíně procházejí bez mrknutí oka?

Nezbývá, než doufat, že na celorepublikové úrovni nebude šance, chovat se podobným způsobem. Vést totiž republiku na "kolínský způsob", zdá se mi (slovy klasika) poněkud nešťastné.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama