Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2022 16:38:00

Traktor a Superb za 9 tisíc? Není problém... Optimalizace školství podle STAN

Traktor a Superb za 9 tisíc? Není problém... Optimalizace školství podle STAN

V posledních letech se ve Středočeském kraji stále častěji mluví o potřebě optimalizovat střední školství.

 Ať už jde o kapacitu škol či zastoupení jednotlivých typů středoškolského vzdělání a oborů, ucelená koncepce dalšího rozvoje školství Středním Čechám jednoznačně chybí.

V minulém volebním období, ještě za vlády ANO, k tomuto důležitému bodu vznikla pracovní skupina pod názvem Optimalizační komise, která dostala za úkol střední školství v kraji zanalyzovat.

Místo toho, aby materiál vypracovaný komisí sloužil novému vedení kraje jako podklad pro vypracování koncepce, však stávající radní pro školství Milan Vácha (STAN) přistoupil k nesmyslnému slučování vybraných škol. Proti němu se nyní bouří místní studenti, jejich rodiče i širší veřejnost.

Optimalizovat znamená zrušit

Pokud bych chtěl být jasný a stručný, lze také říci, že pro zmíněného radního znamená slovo optimalizovat totéž, co školu zrušit. To dokazuje na nejkřiklavějších případech z poslední doby, které byly důvodem mnoha protestů a petic. Vzpomeňme na navrhované sloučení Gymnázia pod Svatou Horou s Gymnáziem Legionářů v Příbrami, jímž by první z nich zaniklo.

Na druhé straně je třeba zmínit překvapivé rozhodnutí pana radního Váchy zachovat naopak Gymnázium v Čelákovicích. Jeho zrušení, navrhované ve výše zmíněném materiálu Optimalizační komisí, bylo dle slov samotného radního Váchy odloženo čistě na přání radního hl. m. Prahy pro školství Víta Šimrala (Piráti). To si pak člověk musí položit otázku, zda je současné vedení Středočeského kraje ještě ve službách občanů, nebo pražských lobistických zájmů, a nebo, což by bylo ještě horší, ve službách zájmů soukromých subjektů.

Proč o tom píši? Protože sloučení Střední odborné školy a středního odborného učiliště Stanislava Kubra Středokluky se Střední odbornou školou a středním odborným učilištěm Kladno, jakožto nástupnickou organizací, pod taktovkou radního Váchy (STAN) se neobešlo bez velmi pochybných a sporných rozhodnutí, které dávají prostor pro podezření, že z nich někdo těžil a velmi výhodně nakupoval zbytný majetek zrušené školy. Posuďte sami.

I když pan radní všechny ujišťoval, že pokud nějaký majetek po sloučení zmíněných škol zbude, bude nabídnut jiné krajské střední škole, opak byl pravdou.

Ceny, které svět neviděl

Můj kolega, krajský zastupitel a šéf Kontrolního výboru Robert Bezděk totiž objevil věci a hlavně ceny, ze kterých zůstává rozum stát. Ihned po sloučení obou škol totiž následovat doslova překotný rozprodej, který si nezadal ani s divokými 90. lety.

Třeba traktory s pořizovací cenou v řádech statisíců korun se prodaly za pouhých 9.000,- Kč/ks. Středočeský kraj tak přišel za 54.000,- Kč o šest traktorů Zetor.

Ale to není všechno. Za směšných 5.000,- Kč byla třeba prodána valníková sklápěčka.

To ale pořád není všechno, doslova prodejním hitem se určitě stala sada zařízení, která byla oceněna na 7.000,- Kč. Tento set totiž obsahoval kypřicí stroj, pluh, obraceč píce, rotační pluh, žací stroj a vrtačku. Je to tak, to vše za 7.000,-Kč.

Že to není možné? A co teprve další set, který obsahoval sazeč brambor, vyorávač brambor, nízkopodlažní přívěs, rotavátor, kombinované brány a pluh k malotraktoru v celkové pořizovací ceně 141.931,- Kč za pouhých 8.000,- Kč. No, nekupte to.

Nezapomnělo se ani na ty, kteří neholdují zemědělské technice.Osobní automobil  Peugeot 207 s pořizovací cenou 254.620,- Kč, si někdo odvezl za 5.000,- Kč. To není špatné, že?

Pro příznivce větších automobilů byla v nabídce i Škoda Superb u které se pořizovací cena 712.670,- Kč smrskla na pouhých 9.000,- Kč. Tomu říkám obchod snů!

Pán Bůh s námi a zlé pryč...

Jen připomínám, že se vládci Středočeského kraje zavázali nakládat se svěřeným majetkem jako řádní hospodáři. Evidentně si pod tímto pojmem každý představujeme něco jiného.

Pokud má být toto ukázka dobrého hospodaření stávajícího krajského vedení včela se STAN, tak nás všechny čekají opravdu krušné časy, než se tato partička, kterou poslední dobou provází jeden skandál za druhým, po příštích volbách propadne do zapomnění. Do té doby se můžeme snad jen modlit, aby nerozprodali úplně všechno a něco po nich kraji ještě zbylo. Za podobné ceny by ten rozprodej trval opravdu jen chvilku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama