ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2015 5:28:00

Podle Okamury je vláda vrchol veškeré špatnosti, ale ruku proti ní nezvedne...

Podle Okamury je vláda vrchol veškeré špatnosti, ale ruku proti ní nezvedne...

Martin Lank reaguje na slova Tomio Okamury ohledně vyslovení nedůvěry vládě.

Důrazně a jednoznačně se ohrazuji vůči veřejnému vyjádření Tomia Okamury ohledně vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. V něm uvádí, cituji:

"Kalousek, ODS a pučisté z Úsvitu se dali dohromady, postavili se do jednoho šiku a rozhodli se společně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě."

Ano, chceme společně vyvolat toto hlasování - ovšem připojili jsme se k tomu nikoli proto, že to chce Kalousek, nebo že bychom se ho snad zastávali, nebo s ním chtěli uzavřít koalici (jak to někteří také interpretují). Udělali jsme to proto, že úkolem opozice je hlídat vládu a poukazovat na to, co dělá špatně. V tomto případě je to bezprecedentní hlasování o podpoře biopaliv, která firmám vicepremiéra Babiše přinese odhadem kolem pěti miliard korun, a to z kapes nás všech. A pokud si toho pan expředseda Okamura "náhodou" nevšiml, tak Úsvit je od začátku opozičním hnutím. Tím pádem by se také jako opozice mělo chovat, pokud vláda podle našeho přesvědčení chystá něco, co poškodí republiku - a ne být jako doposud "ani ryba, ani rak", podle toho, jak a na čem se pan předseda zrovna domluví s "konkurencí". Bohužel, narozdíl od koalice si v opozici své partnery vybrat nemůžete. Občas se tak stane, že se musíte spojit s někým, kdo vám moc nevoní- ale jen proto, abyste zastavili něco ještě mnohem horšího.

Za vrchol pokrytectví považuji následné vyjádření expředsedy Okamury: "Při hlasování o nedůvěře vládě já i Radim Fiala za naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) opustíme sál a nebudeme hlasovat."

S přihlédnutím k tomu, jak pan expředseda Okamura setrvale kritizuje vládu za vše, ať už za to může nebo nemůže, a nenechá na ní niť suchou, bych očekával, že svůj postoj jasně projeví při hlasování o nedůvěře - a ne že alibisticky odejde za dveře. Nejspíš aby si nikoho nerozházel. Co kdyby ho náhodou v budoucnu k něčemu potřeboval, že... TOTO já považuji za zradu na voličích. Vláda je sice podle jeho SLOV k voličům vrchol veškeré špatnosti, ale když dojde na ČINY, ruku proti ní nezvedne.....

Dále pan expředseda na obhajobu svého útěku před jasným vyjádřením postoje uvádí:

"Případná nová vláda složená z Miroslava Kalouska, ODS a pučistů z Úsvitu NENÍ pro tuto zemi rozhodně lepší variantou než vláda stávající."

Zde jde buď o trestuhodnou neznalost, nebo cílenou a lživou demagogii. Pro úspěšné vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů a tím pádem by koalici museli podrazit její vlastní poslanci - což je v současné době poměrně nepravděpodobné. I kdyby se tak ale stalo - sestavením nové vlády by měl být podle zvyklostí pověřen zástupce nejsilnější strany. Tedy opět Sobotka, jen ji ale složí jinak. Sestavením nové vlády pak může být pověřen i Babiš. Může být i vláda menšinová s podporou dalších stran. Pro splnění toho, čím se Tomio snaží před voliči obhájit svůj postup - tedy vláda TOP09, ODS a Úsvitu - by se muselo jednat o vládu OPOZICE a MENŠINOVOU! Tedy by ji musely podpořit dosavadní koaliční strany - prezident by před pověřením sestavení takovéto vlády jako vždy žádal záruku, že disponuje 101 hlasy. Navíc by také musely všechny zmíněné subjekty mít zájem být v koalici. To už je ale snad pravděpodobnější, že vyhrajete v loterii, než že se toto stane. Jsem přesvědčen, že pan expředseda Okamura to velmi dobře ví a jen doufá, že se lidé nechají oblbnout. Já naopak doufám, že lidé toto jednání prokouknou a budou si ho pamatovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama