ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2017 19:19:00

Politik, který podniká, nesmí využívat politiku pro ochranu svých zájmů

Politik, který podniká, nesmí využívat politiku pro ochranu svých zájmů

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 9. 2017 k žádosti o vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny k trestnímu stíhání poslance Andreje Babiše a poslance Jaroslava Faltýnka

 Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, hezké skoro poledne.

Měl jsem připravený poměrně obsáhlý materiál, kde jsem chtěl celou tu věc rozebrat fakticky z hlediska pohledu právě na tu imunitu a tak dále. Ale ona velká část informací už tady zazněla, zbytečně bych se jenom opakoval. To znamená, přispěji jenom se svojí řekněme ideologickou troškou do mlýna, jak už tady přede mnou učinili i jiní.

Vážený pane Babiši, vážený pane Faltýnku, prostřednictvím pana předsedajícího, my realisté se vždycky snažíme dívat na věci realisticky. Představme si na chvíli, že jste se vždy snažili chovat v zájmu této země a tohoto národa. Realisticky je nutné říct, že tato snaha se nejeví v současné době jako příliš úspěšná. Navíc vás teď dohnala minulost. Čapí hnízdo je podnikatelskou kauzou, která se stala před vaším vstupem do politiky, a proto se teď podle mého názoru musíte zachovat jako chlapi, proto se nemůžete schovávat za poslaneckou imunitu. Musíte se ke své minulosti čelem a veřejně se hájit v trestním a soudním řízení. A já jsem velice rád, že jste dopředu deklarovali, že tak učiníte. Politik, který podniká, totiž nesmí využívat politiku pro ochranu svých podnikatelských zájmů. Podnikatel bude vždy upřednostňovat zájmy podniku před zájmy státu, jinak by nebyl asi moc dobrým podnikatelem.

Osobně jako realista uznávám, že jste v politice dosáhli mnoha úspěchů. Vybudovali jste politické hnutí, které vede preference, a možná navzdory tomuto všemu, nebo právě proto, zvítězí v příštích volbách. O víkendu jste představili program, který se v mnohém podobá programu realistů. Jsem za to rád a těší mě, že podobně jako my kladete velký důraz na bezpečnost a národní zájmy. Ale jako realista vám současně říkám, že jste došli do momentu, kdy si musíte vybrat: buďto včas odejít a ukázat, že vám nejde o osobní zájmy, ale o zájmy země a jejích občanů; nebo zůstat a připojit se ke stranám, proti kterým jste původně chtěli bojovat, protože těch kauz, podezření a různých přešlapů už je skoro stejně, jako bylo v minulosti právě u nich. Vím, že to je na voličích. Ale říkám si, jestli to máte zapotřebí.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama