ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2016 11:49:00

Vláda drží basu s paní Merkelovou a poslušně asistuje Bruselu

Vláda drží basu s paní Merkelovou a poslušně asistuje Bruselu

Projev na 42. schůzi poslanecké sněmovny 23. března 2016:

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem to včera už trochu avizoval, když se hlasovalo o těch našich usneseních, která jsme navrhli. Ale vzhledem k tomu, že ten výsledek byl takový, jaký byl, tak nemám teď jinou možnost než před vás předstoupit - přiznávám se - s o trošičku delším projevem, ale je potřeba to, myslím, říct a je potřeba, aby to bylo slyšet.

Dovolte mi vystoupit jménem našeho poslaneckého klubu k programu dnešní Sněmovny. Včera po těch tragických událostech v Bruselu, které si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných, se zdálo, že vládní koalice a opozice najde výjimečně společnou řeč bez nadsázky v zájmu bezpečnosti naší České republiky. Co se ale stalo? Pan premiér nám tady povídal pohádku o silné V4 a o tom, jak on o tu silnou V4 stojí a jak je důležitá pro bezpečnost České republiky. (Intenzita hluku v sále je vysoká.)

Ve skutečnosti vláda nepodpořila slovenského premiéra Fica v žalobě proti Bruselu ve věci migračních kvót. Vláda také ve skutečnosti odmítla návrh Úsvitu vypsat v České republice referendum k imigračním kvótám, jak to udělali v Maďarsku. Jinak řečeno se dá říci, že tato vláda drží basu s paní Merklovou a poslušně asistuje Bruselu v budování Potěmkinových vesnic společné obrany Evropské unie proti imigrantům. Reálně tedy vláda nedrží lidově řečeno basu s představiteli V4, protože v klíčových věcech pan premiér Sobotka nemá odvahu nebo dokonce chuť se v Bruselu postavit po bok Orbána nebo Fica.

Včera jsme žádali pana premiéra, aby odpověděl, proč nerespektoval usnesení výboru pro evropské záležitosti. A já si uvědomuji, že vás to možná až tak úplně nezajímá, vždyť konec konců jde jenom o usnesení výboru, které má váhu celé Sněmovny. Ale možná počkám, až budete mít chvilku, abyste si to poslechli.

Jak říkám, včera jsme žádali pana premiéra, aby odpověděl, proč nerespektoval usnesení výboru pro evropské záležitosti odmítající fatální ústupky Turecku. Pan předseda Marek Černoch, který je dnes bohužel nemocný, prosadil na výboru pro evropské záležitosti s podporou ODS zásadní usnesení, které pan premiér nerespektoval.

Dámy a pánové, tento stát napaří pokutu občanovi za to, když o den později zaplatí daně, jinak řečeno důsledně vymáhá po občanech jejich povinnosti. Proč bychom my neměli nyní vymáhat dodržování povinnosti pana premiéra vůči Sněmovně, potažmo vůči občanům. Sněmovna není jenom zákonodárný sbor. Sněmovna je i podle ústavy kontrolní orgán vůči moci výkonné, tedy vládě. A proto dámy a pánové, dovolte mi touto cestou znovu vyzvat pana premiéra, aby vysvětlil, proč nerespektoval usnesení výboru pro evropské záležitosti ve věci Turecka. Proč pan premiér se chlubí uzavřením balkánské cesty, když v Bruselu dohodou s Tureckem naopak novou a zcela legální balkánskou cestu podpořil. Turecko nikdy uspokojivě nevyvrátilo spolupráci s Islámským státem, a to je potřeba si uvědomit. Bezvízový pro Turky znamená volný vstup pro islámské radikály a teroristy Islámského státu.

Dámy a pánové, poslanecký klub Úsvitu dneska bude žádat projednání konkrétních protiteroristických a protiimigračních zákonů, protože jsme je převážně již v loňském roce Sněmovně předložili, a dodnes jsou zaparkované bez projednání zde ve Sněmovně. Přitom jsem přesvědčený o tom, že za současné situace máme možná větší priority, než komu patří jaké hnízdo, například to, aby Česká republika udělala maximum pro to, aby se její občané mohli cítit bezpečně.

Komentáře k jednotlivým zákonům, které budeme chtít zařadit, ponechám na svých kolezích, jenom shrnu, že jde za prvé o novelu trestního zákoníku, který zakazuje službu u armády Islámského státu, na kterou se dnes české právní předpisy nevztahují. Za druhé jde o zákon proti terorismu. Zde jde konkrétně o automatickou vazbu pro podezřelé z terorismu, trestní odpovědnost právnických osob za podporování terorismu, a podle mého názoru to nejdůležitější, rozšíření trestného činu podpory terorismu i na financování aktivit, které nepřímo s terorismem souvisí. Jiným slovy trestná by měla být jakákoliv pomoc teroristům, nejenom dodávka bomb a zbraní, ale například i poskytnutí zázemí nebo nefinanční podpory. Podotýkám, že slovenský parlament tento zákon přijal napříč politickým spektrem a my nepředkládáme nic jiného než - chcete-li - slovenský plagiát, ke kterému platí jednoduchá otázka: 

Když to funguje na Slovensku, proč by to nemohlo, dámy a pánové, fungovat i u nás.

Za třetí chceme schválit zákon o referendu o imigračních kvótách, kde chceme vládě dát jasný mandát k jejich odmítnutí. Jinak řečeno, pokud nám tu pan premiér včera opravdu nechtěl povídat pohádky o silné jednotné V4, prosíme o podporu Maďarska, aby jsme po jeho vzoru i my vypsali referendum proti kvótám.

Posledním zákonem je zákon o detenčních zařízeních mimo území České republiky. Díky tomuto zákonu bychom měli přesunout veškeré azylové procedury s nelegálními imigranty do států, odkud k nám imigranti přichází. Například do Sýrie nebo do severní Afriky. Včera tady tuto myšlenku zvedli i někteří kolegové z jiných stran, tak já teď doufám, že jí budete schopni i podpořit.

Prozatím děkuji za pozornost a dovolte mi využít následně i mého přednostního práva se k programu schůze vyjádřit po přednesení konkrétních návrhů. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama