MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2014 14:50:39 - pavelkubes

proč máme toliko újezdů a výcvikových prostot

Pane ministře, chtěl jsem se zeptat proč se řeší pouze vojenský újezd Brdy? Armáda má v současné době 5 obrovských újezdů (výcvikových prostor) a 1 armádu, které stojí nekřesťanské peníze nás všech. Co je to za logiku a mrhání, armádě by jistě stačily maximáááááááááááálně 2 újezdy podle dislokací, vždyť většina útvarů má ještě svá posádková cvičiště. A tvrzení ochranářů, ale i vojáků, že ty ostatní 4 vvp budou potřebovat je holý nesmysl, tak jako že dochází k zmenšování těchto prostor.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.03.2014 9:50:46 - MgA. Martin Stropnický
Vážený pane Kubeši,

musím vám dát za pravdu, že současná rozloha vojenských újezdů je pro potřeby naší armády zbytečná. Podle návrhu Zákona o změně hranic vojenských újezdů a zrušení vojenského újezdu Brdy se má rozloha újezdů snížit o třetinu a armáda bude disponovat pouze čtyřmi vojenskými prostory. Ještě v roce 1991 jich bylo osm. Otázka dalšího zmenšování plochy vojenských prostorů je ale složitější. Nejde totiž jen škrtnout na mapě. Rušení újezdů přináší výrazné finanční náklady, například na vyčištění území od nevybuchlé munice, což je proces složitý a zdlouhavý. Zároveň je potřeba si uvědomit, že na našem území necvičí pouze čeští vojáci, ale pravidelně se zde konají společná cvičení zahraničních jednotek v rámci Severoatlantické aliance. A z toho plyne nezanedbatelný příjem. Dalšímu zmenšování vojenských prostorů tak musí předcházet diskuse, nakolik by byl takový postup účelný.