Mgr. Adéla Šípová

  • Piráti
  • Kladno
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.07.2020 13:35:10

Na hornících záleží!

Na hornících záleží!

Kladensko má s Karvinou mnoho společného. Jsou to doly a hornická minulost, co nás spojuje. I když na Kladně jde už jen o minulost. Paměť horníků zůstavá.

Dobře si pamatuji na citlivou duši některých z nich, kteří se s hornickou tradicí stále ztotožňují, scházejí se, někteří z nich jsou průvodci v Hornickém muzeu Mayrau. Pochopila jsem, že horníky spojuje přátelství, nutnost spolehnout se šachtě jeden na druhého, umění vyhodnotit přípustné riziko.

Proto pozorně sleduji dění na Karviné, kde je jedno z ohnisek nákazy Covid 19. Vždycky jsem se zajímala o práva zaměstnanců, dělám to i nyní. Na prvním místě totiž vždy má být zdraví zaměstnanců. Nyní už víme. že karvinské doly, které patří OKD, měly být už dávno zavřeny. Zavřeny byly i ty na polské straně. Nedává totiž smysl, potit se v dolech v roušce, když do šachty lze sfárat v kleci jedině po 15 lidech, sprchovat se lze jedině ve společných sprchách a přežít to celé jde jen díky tomu, že si po šichtě dáte své pravidelné pivko, protože v dolech můžete i trenky ždímat.

Dělalo se to tak vždy a dělat se to nepřestane. Není správné, když Adam Vojtěch hází vinu za vznik ohniska nákazy na tyto pracující lidi. Zkuste si mít v dolech na obličeji respirátor a dodržovat rozestupy! Horníci se navíc bojí, že jednoho dne doly zavřou úplně a oni se už nedokáží přizpůsobit novému pracovnímu trhu a uživit své rodiny. Tento sociální problém v podobě obtížného hledání nového zaměstnání na Kladensku také dobře známe a jeho důsledky nás tíží dosud.

Je třeba myslet na zaměstnance, aby neměli pocit, že jsou všichni proti nim, že virová nákaza neexistuje, že je kvůli uhlí hodili přes palubu. I v průběhu sametové revoluce byli horníci důležitým hlasem. Dnes jakoby to neplatilo. Nesmírně si cením práce Zuzky Klusové, pirátské zastupitelky z Karviné, která na zdravotní rizika v dolech v průběhu koronavirové krize upozorňuje už od samotného počátku. Je to ona, kdo se snaží se najít řešení a apelovat na úřady, aby na horníky nezapomínali. Je třeba hledat cestu, která bude zvažovat na první místě zdraví horníků. Protože uhlí není všechno.Člověk je víc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama