Mgr. Aleš Hubert

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2019 16:30:18

60 let úspěchů kubánské revoluce – úspěchy v turismu

60 let úspěchů kubánské revoluce  – úspěchy v turismu

...takto zněl název besedy pořádané brněnskou pobočkou Společnosti česko-kubánského přátelství Lázara Cuze, která se uskutečnila v úterý 12.3.2019 v Brně.

Na úvod setkání byl představen záměr připomenout 60 let od vítězství kubánské revoluce „seriálem“ tématických přednášek, které se budou věnovat vždy vymezené oblasti rozvoje Kuby. První z oblastí, na kterou bylo zacíleno byl právě turismus.

Mnoho lidí jezdí na Kubu za koupáním, opalováním, potápěním, rybolovem, průzkumem jeskyní, uměním, hudbou, tancem, doutníky, rumem, faunou i flórou. Kubu lze navštívit ve dvou obdobích. Období horka a sucha, které vládne od listopadu do dubna, nebo naopak v období dešťů, které trvá od května do října.  Návštěvníci Kuby se mohou kochat bohatou flórou – tropickými lesy, mangrovovými porosty, ale také mohou na malých částech ostrova navštívit oblasti savany. Fauna je na tomto krásném ostrově také velmi bohatá. Zmínit lze například kolibřiky. Na Kubě žije nejmenší kolibřík – kolibřík kubánský s rozpětím křídel pouhých 3,5 cm se řadí mezi nejmenší ptáky na světě. Z fauny nesmíme opomenout trogona kubánského, který je považován za národního ptáka Kubánské republiky. Dále můžeme narazit na leguány, krokodýly, tuleně, mořské želvy a spoustu dalších exotických živočichů. Kuba je zkrátka oprávněně nazývána tropickým rájem.

Velký zájem turistů klade vysoké požadavky na kubánskou infrastrukturu. Je stále rozvíjena dopravní infrastruktura a budují se nové hotely.

Zatím kazí výsledky turismu blokáda Kuby Spojenými státy americkými, odkud v současnosti jezdí okolo 100 000 turistů. Přitom musí splňovat přísná kritéria – rodinní příslušníci, náboženské skupiny, věděcké týmy atp. Při uvolnění turismu by jejich počet přesáhl 5 000 000. Snad se toho dočkáme.

Hlavní část referátu přednesl jeden z nejaktivnějších členů Pobočky s. Milan Carbol. Na úvod zmínil, že pokud se bavíme o budoucnosti Kuby, musíme zmínit dvě velice významné události z poslední doby. První z nich je výměna na postu prezidenta, když se vedení ujal Miguel Díaz-Canel, který nahradil dosavadního prezidenta Raúla Castra. Došlo k výměně „staré gardy“ za novou generaci lidí, kteří neprožili ozbrojený revoluční boj proti diktatuře Fulgencia Batisty.

Další významnou událostí, která bude mít zásadní vliv na rozvoj Kuby je přijetí nové Ústavy. Pro připomenutí byl zmíněn proces tvorby Ústavy, který byl skutečně demokratický. Prvním krokem bylo sepsání návrhu Ústavy, který byl poté vytištěn a rozšířen do společnosti. V každém obchodě, trafice, nebo na benzínce si mohli Kubánci koupit tento návrh za symbolickou cenu. Došlo k mnoha schůzím, kde se lidé k návrhu vyjadřovali a posílali své návrhy. Ty byly do Ústavy zapracovány. Tento proces vyústil vyhlášením referenda, kterého se zúčastnilo téměř 90% Kubánců. Celých 86,8% voličů vyjádřilo souhlas se zněním nové Ústavy.

Překvapivě velkou pozornost věnovali Kubánci problematice svazku lidí stejného pohlaví, který byl do nové Ústavy zanesen tímto způsobem: - „Základem společnosti je rodina, což je svazek dvou osob.“ . Víme také o tom, že doslova „senzaci“ vzbudil domnělý záměr vyškrtnout z Ústavy cíl budování komunismu. K ničemu takovému nedošlo a hned v Preambuli se dočteme: „My, lid Kuby, jsme přesvědčeni, že Kuba se nikdy nevrátí ke kapitalismu, který je založen na vykořisťování člověka člověkem a že pouze v socialismu a komunismu dosáhneme plné důstojnosti.“

Další část referátu byla již namířena přímo na téma turismu. Dozvěděli jsme se, že turismus je pro kubánské hospodářství hlavním zdrojem příjmu. V roce 2018 navštívilo Kubu 4 700 000 turistů. Plán byl ovšem 5 000 000 a tudíž se tento cíl nepodařilo naplnit. Je ovšem pravdou, že počet turistů za posledních 11 let soustavně roste. Zabezpečit, ubytovat a nakrmit tak vysoký počet turistů klade vysoké nároky. Stále je možné setkat se s nedostatky v organizaci turismu.

Plán pro rok 2019 byl ovšem navýšen na 5 100 000 turistů, což by přivedlo do rozpočtu 3 mld. dolarů (navýšení o 17%). Jsou proto budována nová turistická centra v regionech Gibara, Sagua la Grande, Matanzas a další. Sledován je také trend ekoturismu. Jen v Havaně je momentálně rozestavěno 36 hotelů. Je vytypováno 114 míst pro turistická centra a je uvažováno až o 108 000 pracovnících v turistické oblasti. Kapacita byla navýšena v průběhu let až 3,5 krát. Letovisko Varadero využívají také Kubánci. Během roku tam tráví dovolenou kolem 1 000 000 Kubánců. Ale je pravdou, že mnohdy volí jiné destinace, které jsou pro ně finančně výhodnější.

Dále mohli účastníci slyšet o zajímavých turistických místech v samotné Havaně, o životě Ernesta Hemingwaye a spoustu dalších zajímavostí. Celý výklad byl doprovázen fotografiemi. Mohli jsme vidět například symbolickou výměnu stráží u brány Havany, pracovnu Ernesta Guevary, továrnu na doutníky Partagas a mnoho dalšího.

Milan Carbol opět dokázal, že je skutečným znalcem Kuby a svým výkladem opět vzbudil zájem, který se projevoval mnohými dotazy účastníků přednášky v závěrečné diskusi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama