Mgr. Bc. Vít Rakušan

  • STAN
  • 1. místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2017 16:15:21

Ondráček nemůže být předseda, stál s obuškem v ruce v ´89 proti demonstrantům

Ondráček nemůže být předseda, stál s obuškem v ruce v ´89 proti demonstrantům

Projev na 4. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 12. 2017 k návrhu na volbu předsedů stálých komisí PS PČR

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené členky a členové vlády České republiky, kolegyně a kolegové, dovolte mi prosím z tohoto místa prostřednictvím pana předsedajícího vyzvat klub Komunistické strany Čech a Moravy, aby ještě jednou důkladně zvážil, zda skutečně Zdeněk Ondráček se má stát šéfem komise, která má kontrolovat práci GIBS. Dámy a pánové, já jistě nezpochybňuji odbornou erudici pana Zdeňka Ondráčka. Já opravdu nezpochybňuji, že je to policista s velkou zkušeností a jistě i profesními výsledky. Ale jsme v roce 2017, jsme tady 28 let po sametové revoluci a myslím si, že stále ještě nenazrála doba na to, aby se předsedou takovéto důležité komise stal člověk, který s obuškem v ruce vystupoval v roce 1989 proti demonstrantům. Prosím, uvědomme si, že jsme za celou dobu diskuse o Zdeňku Ondráčkovi ani tady ve Sněmovně, ani v mediálním prostoru nezaregistrovali jediné slovo sebereflexe. Jedinou větu, kterou jsme slyšeli, byla snad ta, že pan kolega Ondráček byl mladým policistou a dostal rozkaz. Ale už jsme neslyšeli nikde ten dovětek, že ho to mrzí, že tu situaci považuje za životní chybu, že být v řadách totalitní policie, která vystupuje s obuškem v ruce proti lidem, kteří chtějí projevit svobodně svůj názor, tak prostě takový moment považuje i ve svých 19 letech za něco, co se stát nemělo.

Pokud toto od Zdeňka Ondráčka na plénu sněmovny neuslyšíme, tak samozřejmě nemůže počítat s podporou našich poslanců na zvolení předsedy komise. Potom se přeci dostáváme do situace, kdy KSČM, která si do svého názvu přidala písmenko "M" se nedistancuje od toho, jak se chovala k lidem před rokem 1989 strana, která to "M" ve svém názvu neměla. Pokud tady neuslyšíme větu o tom, že se jedná o životní pochybení, pomýlení, mladickou nerozvážnost, tak přece nemůžeme jakožto demokratická instituce, parlament v demokratické době, pana Zdeňka Ondráčka přes jeho nespornou odbornou erudici volit do čela takto důležité komise. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama