Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2017 21:54:00

CETA otevře evropským a českým firmám další významný trh

CETA otevře evropským a českým firmám další významný trh

Na úplný závěr svého funkčního období si Poslanecká sněmovna nechala k projednání ještě jeden důležitý bod – ratifikaci Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi Kanadou a Evropskou unií.

Právě CETA patřila spolu s Pařížskou klimatickou dohodou ke zbylým hlavním prioritám, které chtěla koaliční vláda v každém případě prosadit ještě do konce volebního období Poslanecké sněmovny. Jsem rád, že přes průtahy při jejím projednávání ji poslanci nakonec odsouhlasili. Jedná se totiž o významný dokument, který evropským a českým firmám otevře další významný trh čítající 35 milionů obyvatel. Kanada je jeden z našich nejdůležitějších mimoevropských spojenců, demokratická vyspělá průmyslová země s mnoha příležitostmi.

Dohoda odstraňuje celní bariéry, zahrnuje i služby, ochranu práv k duševnímu vlastnictví, veřejné zakázky a také podporu a ochranu investic. Jakmile vstoupí v platnost, odstraní postupně v rámci smluvených přechodných období 99 procent cel na průmyslové výrobky. Pozitivně se dotkne především strojírenského, hutnického a chemického průmyslu, ale také stavebnictví, IT technologií a služeb, naše firmy se budou moci ucházet o veřejné zakázky po celé Kanadě a samozřejmě naopak.

Naše ekonomika je výrazně proexportně orientovaná. Pronikání na nové trhy, a to za co nejvýhodnějších podmínek, je pro nás tedy nesmírně důležité. Jsem přesvědčen, že pozitivní dopady uzavření této dohody se projeví už během krátké doby.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama