Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.03.2010 12:00:00

Jak jsem se stal Husákem!

Jak jsem se stal Husákem!

Inzeráty ODS zveřejňují v posledních dnech dvě fotografie.

Jedna z nich zachycuje komunistu Klementa Gottwalda v rozhovoru s jiným komunistou Gustavem Husákem a též komunistou Antonínem Zápotockým. Černobílá fotografie je datována k roku 1948. Druhá fotografie je barevná, s datem  roku 2010. Jsou na ní komunista Vojtěch Filip v rozhovoru se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou a sociálním demokratem Jiřím Paroubkem. Byla získána během zasedání  Poslanecké sněmovny. Z rozmístění jednotlivých osob na fotografiích je zřejmé, že záměrem ODS bylo přirovnat Filipa ke Gottwaldovi, Sobotku k Husákovi a Paroubka k Zápotockému.

 

Těžko říci, jak jsem se stal zrovna Husákem. Pravděpodobně proto, že nosím brýle. Opravdu promyšlená propaganda. (Narodil jsem se v roce 1971 a tak si na Gustáva Husáka od dětství pamatuji. Nešlo si ho vážně nevšimnout. Od první třídy základní školy v Telnici do posledního ročníku gymnázia v Bučovicích jsem se díval na jeho podobiznu, umístěnou vedle školní tabule. Jako prezident a pohlavár KSČ byl celebritou zpravodajství na černobílé obrazovce našeho televizoru Tesla. Snad kvůli velmi tlustým brýlím a divné češtině mi jako dítěti připadal trošku legrační. Pak už tolik ne (když jsem zjistil, že existují dějiny, rok 68 a normalizace). V těch letech by mne opravdu nikdy nenapadlo, že se stanu Husákem. A ani nikdy potom…)

 

Srovnání snímků má u čtenářů inzerátu vzbudit dojem, že s Jiřím Paroubkem (alias Zápotockým) plánujeme komunistický puč, stejně jako Gottwald se svými soudruhy na historické fotografii z roku 1948. V textu ODS sugestivně varuje: Nezapomínejme. Jakoby mocenský převrat v roce 1948 provedli sociální demokraté!

 

Mirek Topolánek má vojenskou střední školu a vysokoškolské vzdělání technického typu. Obojí vystudoval v době komunistického režimu. Nechci mu tedy vyčítat, že dobře nezná moderní dějiny.  Ale jeho špatné vzdělání neomlouvá hrubou mediální manipulaci.

 

V únoru 1948 provedla v Československu „ústavní“ puč komunistická strana podporovaná Moskvou. Demokraté neměli šanci. V roce 1946 získala komunistická strana ve volbách 40% hlasů, měla silnou společenskou podporu. Rozhodl ale fakt, že USA a Velká Britanie souhlasili s tím, že Československo bude po roce 1945 ponecháno v sovětské sféře vlivu. A také skutečnost, že komunisté už před rokem 1948 plánovitě (s využitím rad sovětských poradců) ovládli bezpečnostní složky a významnou část armády. Zápas se tehdy odehrával formálně na půdě demokratických institucí a ústavních procedur, fakticky rozhodl mocenský vliv Stalina a bezpečnostních složek. Komunisté měli své organizované spojence ve všech tehdy povolených demokratických politických stranách, včetně Fierlingrova křídla v sociální demokracii. A ve všech politických stranách měli také své zásadní nepřátele. V ČSSD odpůrce spolupráce s komunisty nejvýrazněji reprezentoval proud místopředsedy strany Václava Majera, k němuž se tehdy hlásil i mladý Jiří Horák, jenž se stal prvním předsedou obnovené ČSSD v letech 1990-1993. Na posledním sjezdu ČSSD v roce 1946 dokonce odpůrci komunistů porazili Fierlingerovo křídlo.

 

To, že ODS svou aktuální inzercí obviňuje sociální demokraty z podílu na převratu v únoru 1948 je neuvěřitelná lež. Sociální demokracie se jako strana stala první obětí poúnorových poměrů. Byla násilně a nelegálně sloučena s komunisty. Ti sociální demokraté, kteří proti tomu protestovali a nestačili emigrovat, skončili ve vězení. Navzdory nátlaku si většina předúnorových sociálních demokratů komunistickou knížku nikdy nevyzvedla. Později trpěly stovky českých sociálních demokratů, stejně jako lidovců i socialistů v komunistických kriminálech. Někteří byli přímo posláni na popraviště. Jiní zemřeli ve vězení. Současná ČSSD přímo navazuje na činnost exilových sociálních demokratů. Ti z nich, kteří ještě žijí, jsou našimi členy.

 

To, co předvádí ODS je nejen zkreslování historické pravdy, ale i urážka všech obětí komunistického režimu z řad členů sociální demokracie. Mirek Topolánek by se měl za tuto inzerci veřejně omluvit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama