Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2009 14:04:53

Kalouskovo rozpočtové fiasko

Kalouskovo rozpočtové fiasko

Česká republika se řítí do největšího rozpočtového schodku od svého vzniku. Je to volný pád a trvá v podstatě již od začátku roku.

<span class="Apple-style-span" style="font-family: Verdana; font-size: 11px; color: #272727; ">Státní rozpočet na rok 2009, připravený ministrem financí Kalouskem, schválený vládou Mirka Topolánka a koalicí ODS, KDU a SZ skončí deficitem minimálně ve výši 150 miliard korun. Důvodem je fakt, že Kalousek a Topolánek před volbami do krajů a senátu na podzim 2008 odmítli z&nbsp;čistě politických a předvolebních důvodů respektovat ekonomickou realitu přicházejícího ochlazení světové a evropské ekonomiky a připravili fiktivní rozpočet, jenž založili na v&nbsp;té době již zcela nereálném předpokladu meziročního ZRYCHLENÍ růstu české ekonomiky v&nbsp;roce 2009. Díky tomuto rozpočtovému triku nemuseli před krajskými volbami ve vládě řešit nepopulární škrty, ani měnit plány na snižování daní. Byl to krátkodechý podvod, jehož náklady platíme v&nbsp;současnosti. Stejně nepomohl, krajské volby ODS významně prohrála.</span><p class="MsoNormal" style="margin-top: 0cm; margin-right: 0cm; margin-bottom: 10pt; margin-left: 0cm; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; text-align: justify; ">Všude kolem v&nbsp;září a říjnu 2008 zuřila finanční a hospodářská krize, ministr Kalousek však v&nbsp;Poslanecké sněmovně hájil rozpočet, počítající s&nbsp;deficitem 38,3 miliardy a růstem ekonomiky 4,8 procenta. Skutečností bude pokles české ekonomiky o 4-5 % a celkový deficit veřejných rozpočtů ve výši 5,5 % HDP. ČSSD již od září 2008 poukazovala na fantaskní rozpočtová východiska a opakovaně žádala přepracování rozpočtu. Se stejným požadavkem jsme přišli i na jaře letošního roku. Až do svého pádu to Topolánkova vláda odmítala, přiznala by tím totiž chybu. A dokonce dále bláznivě snižovala daně. Pokračoval pokles sazby daně z&nbsp;příjmu právnických osob, Kalousek prosadil plné odpočty DPH při nákupu automobilů podnikateli a málem i církevní restituce za 270 miliard. Na příjmové straně vláda až do pádu Topolánkovy vlády neprovedla mimo použití rezervních fondů žádné významnější opatření, kterým by pád do velkého schodku korigovala. Rekordní rozpočtový deficit roku 2009 tak bude mít viníky dva. Nepochybně hospodářskou krizi a také Topolánkovu vládu, která krizi a její rozpočtové dopady zatajila, podcenila a posléze ignorovala.</p><div style="text-align: justify;"><br /></div>
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama