Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.02.2010 7:48:53

Stávce v dopravě lze ještě zabránit

Stávce v dopravě lze ještě zabránit

Respektuji právo odborů na stávku a chápu důvody, proč ji nyní organizují. Vyšší zdanění zaměstnaneckých benefitů od 1.1.2010 pokládám za chybu, která musí být rychle napravena.

Ale nejlepší stávka je ta, která splní svůj účel, aniž by se musela skutečně konat. V pondělí 1. března hrozí, že nepojedou vlaky, autobusy, tramvaje a možná i metro. To znamená komplikaci pro stovky tisíc lidí, cestujících v pondělí ráno do práce, do škol či k lékaři. Přitom ještě zbývá čas na nalezení takového řešení, které stávku odvrátí.

Obstrukce ze strany ODS v minulých týdnech zabránily tomu, abychom mohli projednat příslušnou změnu zákona o DPH. Chápu, že po nekonečném zdržování ze strany poslanců ODS dochází odborářům trpělivost. Nyní ale stačí, když ODS nebude blokovat čtvrteční schůzi Poslanecké sněmovny, kterou iniciovala ČSSD a jejíž program byl zvolen tak, aby umožnil projednat i odboráři požadovanou novelu zákona o DPH.

Praktické řešení by mohlo vypadat následovně:

  1. ODS ve čtvrtek ustoupí od obstrukce, ten samý den na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny navrhne ČSSD v rámci druhého čtení zákona o zadávaní veřejných zakázek příslušnou změnu zákona o DPH.
  2. Na nejbližší řádné schůzi Poslanecké sněmovny bude třetí čtení tohoto zákona projednáno hned první den, tedy v úterý 9. března.
  3. S vědomím tohoto možného postupu mohou odbory a vláda během pátku dojednat odložení či zrušení plánované pondělní stávky v dopravě.
  4. Odbory si mohou ponechat stávku jako možnost pro případ, že by hrozilo zamítnutí zákona v Senátu.

Myslím, že to stojí za pokus. Míč je nyní na straně poslanců ODS.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama