Mgr. Dana Lysáková

  • KSČM
  • Liberec (nečleněné město)
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2016 19:17:06

Jan Ámos Komenský slzí

 Jan Ámos Komenský slzí

Ministryni Valachovou nezajímají soudní rozhodnutí, aneb jak Jan Ámos Komenský slzí

 

Rozhodnutí ministryně Valachové (ČSSD) o zrušení výchovného ústavu v Chrastavě je neuvěřitelné a trestuhodné! Místo nápravy dosavadních chybných kroků šmahem zlikviduje léta budovaný systém důležitého etopedického zařízení a neuvěřitelnou systematickou práci všech, kteří se na ní v tak náročném zařízení dlouhé roky podíleli. Je další ostudnou ministryní ČSSD, která na tomto ministerstvu nemá co dělat, neboť rozhodně nezvládá řízení svého rezortu.

Děsivě pak působí i vyjádření zastupující ředitelky S. Cpinové, kterou ze svérázných důvodů podporuje právě MŠMT.

„Je to jedna z cest, které mohou tomuto zařízení v současné době pomoci. Zůstanou tu jen děti školou povinné. Děti z výchovného ústavu půjdou domu k rodičům a některým nabídneme jiné zařízení,“ řekla iDNES.cz Cpinová.

Všichni svěřenci sem byli umístěni z rozhodnutí soudu za trestnou činnost a pro nevhodné rodinné prostředí. Nejedná se o svěřence z dětských domovů, zdejší klientela má soudně nařízenou ochrannou či ústavní péči. Ale z rozhodnutí MŠMT, které je v rozporu s tímto rozhodnutím soudů půjde delikventní problémová mládež zpět do těchto rodin a to i ti kteří nepřijmou nabídku přestupu do jiného zařízení? Kapacitně další ústavy nestačí. Od kdy se z rozhodnutí soudu mění v nabídku, jak oznamuje zastupující „marioneta MŠMT“ S. Cpinová, pouštící nezvladatelné svěřence na volné vycházky?

Objímá mne velký smutek, kam až to došlo. Co na tom, jak nákladná byla rekonstrukce tohoto ústavu, co na tom, že MŠMT poškodilo tímto vše, co se dalo včetně speciální pedagogiky samé. Pláče nejen Komenský a Makarenko, pláče celá speciálně pedagogická obec. A. Šabatová s K. Valachovou a nyní s přisluhující S. Cpinovou dovedly tento ústav na pohřebiště... Pracovala jsem v tomto ústavu dlouhých 15 let a mám k němu velmi blízko. A pokud něco společnost očekávala, tak rozhodně ne to, co rozpráví K. Valachová.

MŠMT zavřelo jakoukoli perspektivu pro tyto svěřence, protože se doma nevyučí, nevytvoří pracovní návyky, povedou dál kriminální život a zamíří na úřady práce pro dávky....

Čím dál více z celé kauzy vyplývá, že v pozadí je patrně jiný zájem, neboť tak obrovskou hloupost snad ani na MŠMT, nelze najít. Za jak dlouho se následně přijde na to, že pro dětský domov je provoz v této budově příliš nákladný a bude se řešit nerudovský problém "kam s ním", respektive "co s ní"? Zájem o opravenou budovu s přístavbou a přilehlým sadem, pozemky, novým hřištěm a skleníky zde již byl... Lze tyto záměry vyloučit? Uvidíme. Ale to již neschopná ministryně ve své pozici nebude....



http://zpravy.idnes.cz/polepsovna-v-chrastave-bude-zrucena-d7e-/domaci.aspx?c=A160608_154716_domaci_jj

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama