Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2016 14:04:00

Merkelová nepřesvědčila české politiky, ale ani německé občany

Merkelová nepřesvědčila české politiky, ale ani německé občany

Návštěva německé kancléřky Angely Merkelové v České republice potvrdila rozdílné postoje především na téma migrační politiky. Česká vláda i prezident odmítají povinné kvóty na trvalé přerozdělování migrantů.

Angela Merkelová byla iniciátorem unáhleného a zejména s ostatními státy Evropské unie nekonzultovaného řešení migrace a pozvání migrantů do Německa a tím i do Evropy. Jejich stálý a neomezený příliv tak přináší problémy a značné finanční náklady nejen Německu, ale přenáší je na všechny státy evropské unie. Toto rozhodnutí, zásadním způsobem měnící Evropu, stále více naráží na nesouhlas v členských státech.

Toto rozhodnutí narušilo křehkou politickou stabilitu a podpořilo nárůst radikálních politických stran a hnutí v Evropě.

Do referenda o vystoupení Velké Británie z EU existovala reálná šance na změnu postoje a směru, po vyjádření britských voličů to je to mnohem obtížnější.

Návštěvy a následná vyjádření německé kancléřky naději na změnu v myšlení a fungování Evropské unie nepřinesly i když na vážnost situace začala upozorňovat řada německých politiků.

Vice-kancléř a německý sociálně-demokratický předseda S. Gabriel prohlásil, že Angela Merkelová podcenila problémy spojené s integrací rekordního přílivu migrantů do Německa a německý vice- kancléř Sigmar Gabriel řekl, že je „nepředstavitelné“, že by Německo mohlo znovu přijmout milion uprchlíků a dalších migrantů v jednom roce. Německý Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky se snaží ubezpečit německé občany, že se letošním roce připravuje na mnohem nižší počty, přesto si již téměř 50% německých voličů nepřeje, aby současná kancléřka pokračovala ve své funkci i po podzimních parlamentních volbách v roce 2017.

Dosud se zdálo, že je Německo přesvědčeno, že zvládne ekonomické zajištění všech přicházejících migrantů bez omezení. Dnes po konfrontaci s praktickými problémy, které nekončící migrační vlny přináší, začínají postupně vyjadřovat obavy občané, média i politici.

Regionální volby ve Francii či prezidentské volby v Rakousku byly jasným varováním Narůstající problémy s integrací migrantů a prolamující hradby mediální a politické korektnosti byly varovným signálem, aby A.Merkelová uznala, že se mýlila. Tento názor potvrdily poslední regionální volby v Meklenbursku- Předním Pomořansku, kde křesťanští demokraté utrpěli porážku od SPD i od Alternativy pro Německo a byli odsunuti na třetí místo. Pro kancléřku, která zde má od roku 1990 svůj volební obvod, to je další špatná zpráva.

Není v ničím zájmu obviňovat se navzájem, je nutné hledat, co nás spojuje a v tom co nás rozděluje hledat kompromis. Evropa potřebuje nový začátek a ne stále nekompromisně a slepě trvat na tom, co se neosvědčilo. Evropu a její občany je potřeba uklidnit a chránit před všemi narůstajícími riziky. Bude to však vyžadovat nejenom trpělivost, ale zejména vzájemnou úctu a pochopení mezi členskými státy.

Zvládnutí či nezvládnutí integrace migrantů do evropské společnosti ovlivní další vývoj Evropy a evropské vize.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama