Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2015 4:30:00

Je důležité, aby se místní komunity více zapojily do oživování svého okolí

Je důležité, aby se místní komunity více zapojily do oživování svého okolí

Ministr kultury se zúčastnil slavnostního zahájení projektu „Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015“

Samotné zahájení probíhalo v ulicích města po celé tři dny a umožnilo všem návštěvníkům se zúčastnit nejrůznějších komentovaných prohlídek města, pivovaru, Loosových interiérů či probíhající výstavy Ateliér Jiřího Trnky.

V sobotu večer zazněla na náměstí Republiky symfonie nových zvonů ve věži Katedrály svatého Bartoloměje. Budovy náměstí osvítil unikátní videomapping, který byl největší svého druhu v České republice.

Vedle předsedy Senátu České republiky p. Milana Štěcha a předsedy vlády p. Bohuslava Sobotky se sobotního slavnostního zahájení zúčastnili i významní hosté ze zahraničí. Evropskou komisi, která stojí za dlouholetou tradicí Evropského hlavního města kultury, reprezentovala česká komisařka p. Věra Jourová. Do Plzně dorazil i slovenský ministr kultury p. Marek Maďarič a bavorská ministryně pro evropské záležitosti p. Beate Merk. Slavnostní ceremonie se účastnili například i velvyslanec USA J. E. Andrew Shapiro, italský velvyslanec J. E. Aldo Amati či japonský ambassador J. E. Tetsuo Yamakawa.

Ministr Herman sledoval přípravy komplikovaného a rozsáhlého programu od svého nástupu do funkce v dubnu 2014. V té době bylo již mnoho činností v plném proudu, některé přípravné aktivity probíhaly již druhým rokem. Rok letošní rok prověří dosavadní náročné přípravy, které zabraly celkem šest let. Organizátoři projektu museli naplnit podmínky mezinárodního panelu, který pravidelně na přípravy dohlížel. Titul „Evropské město kultury“ postupně putuje Evropou; v každém roce je udělen dvěma městům ze dvou evropských států. Do České republiky má šanci se vrátit zase až za 15 let. V roce 2015 je partnerským městem Plzně belgický frankofonní Mons.

„Můžeme si být jisti, že projekt přinese návštěvníkům města a Plzeňského kraje mnoho kvalitních kulturních zážitků. Je však také důležité, aby se podařilo některé z aktivit udržet i v letech následujících, aby se místní komunity více zapojily do oživování svého okolí, a aby se lidé cítili stále lépe v kultivovaném veřejném prostoru, který i díky tomuto projektu mají možnost sami ovlivnit a oživit,“ uvedl ministr Herman.

Více informací o projektu a samotném programu: http://www.plzen2015.cz/.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama