Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2016 5:31:00

Je smutné, že v tomto století lidé žijí v kvůli svému přesvědčení v chudobě

Je smutné, že v tomto století lidé žijí v kvůli svému přesvědčení v chudobě

Daniel Herman se setkal s Jorgem Oliverem Castillou.

Ministr kultury dnes v 17 hodin přivítal v prostorách Nostického paláce kubánského disidentského spisovatele Olivera Castillu, který je  hostem konference Forum 2000.

Disident, novinář a literát Oliver Castillo je autorem řady románů, povídek a politických komentářů. Několik knih vydal také ve spolupráci s organizací Člověk v tísni a českým PEN klubem. V roce 2003 byl odsouzen k osmnáctiletému trestu odnětí svobody v rámci tzv. Černého jara.  Po 18 měsících byl ze zdravotních důvodů propuštěn do domácího vězení, ve kterém setrvává dodnes. Na jaře 2016 mu kubánská vláda povolila jednu cestu do zahraničí, které využívá ke studijnímu pobytu na Harvardově univerzitě, během něhož využil možnosti poprvé navštívit Prahu.

„Je smutné, že jsou v 21. Století lidem stále odpírána základní lidská práva a svobody, že žijí v kvůli svému přesvědčení a názorům v chudobě, potýkají se s perzekucemi, šikanou nebo jsou vězněni kvůli aktivitám, které se nesklání před státní mocí či dokonce diktaturou.  Svobodný svět se musí spojit, je třeba těmto lidem podat pomocnou ruku. Je nutné, aby otázka lidských práv zůstala na jednacím stole,“ uvedl Daniel Herman.  

V březnu 2016 obdržel J. Olivera cenu Homo Homini. Tu uděluje organizace Člověk v tísni osobnostem, které se významně zasloužily o prosazování lidských práv, demokracie a nenásilného řešení konfliktů. Oceněné disidenty na Kubě zatkli během takzvaného Černého jara v roce 2003 a později je tamní režim podmínečně propustil s tím, že mají ze země emigrovat. Nátlak ze strany státního aparátu přesto odmítli a na Kubě zůstali. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama