Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2016 8:37:00

Každý příznivec výtvarného umění by měl vidět nádhernou expozici v Salcburku

Každý příznivec výtvarného umění by měl vidět nádhernou expozici v Salcburku

Daniel Herman zahájil unikátní výstavu v Rezidenční galerii v Salcburku, sešel se se svými protějšky z Rakouska a Lichtensteinska, jednal též s lichtensteinským korunním princem Aloisem.

„Menschenbilder – Götterwelten“ – lidé a bozi ve výtvarném umění, tak se jmenuje tématická výstava obrazů, jejíž vernisáže se dnes ministr kultury účastnil.

Výstava je tvořena převážně obrazy a sochami ze sbírek knížete z Liechtensteinu; zahrnuje významná díla evropského umění tří století. Liechtensteinská sbírka je navíc nejvýznamnější soukromou sbírkou na světě.

Těžištěm dnes zahájené výstavy je nizozemské malířství 17. století, dále italské, francouzské a rakouské barokní malířství 17. a 18. století a rakouské malířství 19. století.

Na výstavě „Menschenbilder – Götterwelten“ je možno vidět díla Petera Paula Rubense - např. slavný portrét jeho dcery s názvem Clara Serena (1616), plátno Prometheus (1817) z díla Heinricha Fugera či slavný obraz  Smrt Kleopatry (1875) Hanse Makarta. Nepřehlédnutelnou součástí výstavy jsou dále malby Ferdinanda Georga Waldmüllera, Friedricha von Amerlinga, Anthonyho van Dycka, Franse Halse a dalších předních světových umělců té které doby.

„Každému příznivci výtvarného umění doporučuji, aby se na tuto nádhernou expozici  zajel podívat. Uvidí zde díla předních světových malířů a sochařů za více než 300 let. Všechny vzácné umělecké předměty na výstavě jsou uspořádány s velkou dávkou estetického cítění. Různá zajímavá témata jsou na výstavě doplňována multimediální prezentací umění a harmonicky se tak  vzájemně doplňují.“

Daniel Herman

Kromě této stálé expozice jsou zde pořádány také mimořádné tématické výstavy, v nichž se zajímavým způsobem prolínají díla klasického i současného malířství.

V rámci vernisáže výstavy jednal Daniel Herman s liechtensteinskou ministryní kultury a svým rakouským protějškem o vzájemné spolupráci a kulturní výměně. Obsahem rozhovorů bylo rovněž téma společné odpovědnosti při uchovávání kulturního dědictví Evropy a zodpovědná péče o něj. Při rozhovoru s liechtensteinským korunním princem Aloisem oba politici hovořili nejen o současné mezinárodní situaci, ale zmínili i významný podíl rodu Liechtensteinů v kulturní mozaice českých zemí, zvláště pak jižní Moravy.

Info o expozici zde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama