Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2017 14:42:00

Ministr Herman navštívil Vídeň a uctil památku Aloise Mocka

Ministr Herman navštívil Vídeň a uctil památku Aloise Mocka

Alois Mock se výrazně zasadil o obnovení česko-slovensko-rakouských vztahů. Zemřel 1. června ve věku 82 let.

 Daniel Herman se dnes ve Vídni v katedrále sv. Štěpána zúčastnil smuteční zádušní mše a tichou vzpomínkou uctil památku této významné politické osobnosti.

Daniel Herman, ministr kultury: „Rakousko, ale i celá Evropa ztratily člověka, jehož myšlenky byly přínosem nejenom v oblasti politiky, vědy, publicistiky, ale který s nadšením a nesmírným odhodláním přispěl k celkovému sjednocení Evropy.“

Jméno Aloise Mocka, rakouského politika, předsedy Rakouské lidové strany a ministra zahraničí (v letech 1987–1995) je v ČR spjato především s událostmi z konce roku 1989, kdy spolu s tehdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem symbolicky přestřihli ostnaté dráty na společné státní hranici. Pomoc Rakouska, které v zahraničí reprezentoval právě Alois Mock, usnadnila značnou měrou návrat Československé republiky do společnosti demokratických zemí. O několik měsíců dříve v červnu 1989 Mock stříhal dráty železné opony i na hranicích s Maďarskem. Alois Mock stál také v čele rakouského úsilí o vstup do Evropské unie, ke které se Vídeň přičlenila v roce 1995.

Po skončení smutečního rozloučení navštívil Daniel Herman Šumavské muzeum ve Vídni, které ukazuje ve svých četných exponátech dějiny a příběhy ztracené kultury německy mluvícího obyvatelstva Šumavy, která byla a je s naší kulturou spojena. Šumavské muzeum ve Vídni nabízí např. pohled do domova Adalberta Stiftera a Karla Klostermanna, představuje návštěvníkům staré domácí nářadí, textilní výrobky, ale i dobové dokumenty či fotografie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama