Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2017 13:38:00

Rozhledna v Jeruzalémě je důkazem úrovně vztahů mezi našimi zeměmi

Rozhledna v Jeruzalémě je důkazem úrovně vztahů mezi našimi zeměmi

Daniel Herman slavnostně otevřel rozhlednu českého architekta Martina Rajniše v Jeruzalémě.

Daniel Herman ve svém slavnostním projevu při otevření vyhlídkové věže uvedl, že kultura plní svoji nezastupitelnou roli při setkávání, realizaci interkulturního dialogu a přispívá k rozvoji společných aktivit s dlouhodobou perspektivou. Připomněl, že jeobzvlášť hrdý na to, jak živý a uznávaný je ve Státě Izrael odkaz prvního českého prezidenta pana Václava Havla. Díky němu zanechala v Izraeli  Česká republika svoje stopy; jsou jimi například i lavička Václava Havla v prostorách telavivské univerzity, zahrada pojmenovaná po Václavu Havlovi v Jeruzalémě či náměstí Václava Havla v Haifě. Právě Václav Havel byl prvním lídrem postkomunistické Evropy, který Stát Izrael už v dubnu 1990 navštívil.

„Jako ministr kultury České republiky jsem pyšný na to, že česká kultura má zde ve Státě Izrael dobrý zvuk. Dnešní slavnost připomíná  vzácnou úroveň důvěry a vztahů mezi našimi zeměmi a mezi našimi národy. Proto vznikl nápad věnovat městu Jeruzalém dílo českého tvůrce, které by tyto přátelské vazby symbolicky stvrdilo;  to byl také jeden z důvodů, proč na stavbu vyhlídkové věže přispěla svým darem vláda České republiky. Budu rád, pokud se rozhledna stane novou dominantou města a turistickou atrakcí. Přeji si rovněž, aby tato stavba připomínala, že odpovědný postoj k životu dává smysl, a že je na nás, abychom do našich životů vnesli pocit odpovědnosti nejen za to, co žijeme dnes, ale i za to, co přijde po nás,“ řekl ministr Herman.

Rozhledna připomíná kaktus v květu. Dřevěné markýzy na vrcholku věže, které budou při slunném počasí návštěvníkům stínit a při horším počasí se přiklopí, připomínají okvětní lístky. Rozhledna navíc stojí na exkluzivním místě - v prostoru Hansen Housu, odkud je krásný výhled na velkou část nového Jeruzaléma.

Na závěr svého projevu ministr Herman  poděkoval všem, kteří se na realizaci tohoto projektu podíleli: architektu Martinu Rajnišovi a jeho týmu Huť architektury, Českému centru Tel Aviv v čele s ředitelem Lukášem Přibylem, Velvyslanectví České republiky v Tel Avivu, Jerusalem Development Authority, Česko-izraelské smíšené obchodní komoře, Izraelsko-české komoře obchodu a průmyslu i Magistrátu města Jeruzaléma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama