Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.11.2016 14:39:00

Statečné postoje si zaslouží naši úctu a respekt

Statečné postoje si zaslouží naši úctu a respekt

Daniel Herman předal Cenu Příběhů bezpráví.

V pražském kině Lucerna byl včera večer zahájen 12. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách.

Slavnostní zahájení proběhlo za účasti premiéra Bohuslava Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana a dalších významných osobností společenského i politického života. Součástí večera bylo udělení cen Příběhů bezpráví za odvážné postoje a činy v období komunistického režimu. Osobnosti nominovali studenti a o výběru laureátů rozhodla studentská porota.  Ceny letošním třem laureátům předal Daniel Herman,  ukrajinský politický vězeň současného ruského režimu Hennadij  Afanasjev a další zúčastnění.

Daniel Herman se spisovatelem Jiřím Stránským, Rytířem české kultury.
FOTO: Úřad vlády ČR

Projekt Příběhy bezpráví je organizován vzdělávacím programem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. V rámci toho programu se žáci základních a středních škol prostřednictvím dokumentárních i hraných filmů seznamují s moderními československými dějinami. Tématem letošního ročníku jsou příběhy těch, kteří museli v průběhu druhé poloviny 20. století z různých důvodů opustit své domovy.  K vybranému tématu mají školy k dispozici snímky o emigraci, poválečném odsunu Němců, o provokacích Státní bezpečnosti vůči těm, kteří chtěli odejít do zahraničí, o budování hranice z ostnatých drátů kolem Československa a dokument o přesidlování a internaci řeholníků a řeholnic.

FOTO: Úřad vlády ČR

Každý ročník Příběhů bezpráví je pak věnován památce významné osobnosti. V minulosti to byla například Olga Havlová, Ivan Medek nebo literární kritik Bedřich Fučík. Letos je touto osobností čihošťský farář Josef Toufar.

„Celý projekt se mi líbí a fandím mu. To, že se žáci a studenti prostřednictvím filmu seznamují s našimi moderními dějinami, je výborná myšlenka. Je potřeba mladým lidem zprostředkovat příběhy těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak snadno člověk může ztratit svobodu, vlast, domov, i to, jak těžce se tyto hodnoty získávají zpět. Statečné postoje a činy těchto odpůrců totalitních praktik komunistického režimu si zaslouží naši úctu a respekt," uvedl Daniel Herman.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama