Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2016 7:30:00

Velmi si vážím uměleckého přínosu legendárního pěvce Nováka

Velmi si vážím uměleckého přínosu legendárního pěvce Nováka

Operní pěvec Richard Novák převzal z rukou Daniela Hermana Cenu Antonína Dvořáka.

Richard Novák je legendární český operní pěvec (bas), skladatel a varhaník, který je ve svých téměř 85 letech stále aktivním umělcem. Tradiční křišťálové violoncello z dílny české sklárny Moser  je udělováno osobnostem, které se celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v ČR i zahraničí.

Celoživotní pěvecká dráha Richarda Nováka je spojena zejména s brněnskou operní scénou. Mimořádné renomé si získal doma i za hranicemi. K jeho repertoáru patří např. kompletní operní dílo Bedřicha Smetany, díla Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Ze světových autorů nastudoval  díla Rossiniho, Mozarta, Verdiho, Prokofjeva a Albana Berga. Hostoval v zahraničí zejména jako interpret Janáčkových oper. Richard Novák inspiroval řadu soudobých autorů a věnuje se také interpretaci písňových cyklů. Je častým sólistou velkých oratorních děl. Známá je především jeho interpretace Verdiho Requiem. Janáčkovu Glagolskou mši nahrál za řízení Charlese Mackerrase pro firmu Supraphon a za řízení Riccarda Chailyho pro firmu DECCA. V roce 2001 získal cenu Thálie za celoživotní mistrovství. Roku 2005 získal cenu ministra kultury za přínos v oblasti hudby. Následně bude čerstvému držiteli Ceny Antonína Dvořáka věnován večerní festivalový koncert v Dvořákově síni Rudolfina v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod vedením Jiřího Bělohlávka.

„Je mi velkým potěším, že mohu předat tuto cenu právě do rukou Richarda Nováka, který se během své vice než šedesátileté kariéry zasloužil o významnou propagaci a popularizaci české klasické hudby ve světě i u nás doma. Velmi si vážím jeho uměleckého přínosu naší hudební kultuře a kultuře vůbec a nepochybně nejen jménem svým, ale jménem tisíců vděčných posluchačů a diváků za něj znovu děkuji,“ uvedl Daniel Herman.

Dnešnímu slavnostnímu aktu byly v Kulečníkovém sále Nostického paláce přítomny významné osobnosti kulturního a společenského života, mezi jinými i filantrop a mecenáš Karel Komárek. Následně bude čerstvému držiteli Ceny Antonína Dvořáka věnován večerní festivalový koncert v Dvořákově síni Rudolfina v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod vedením Jiřího Bělohlávka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama