Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.02.2018 18:56:30 - Jan Panáček

Lustrační zákon

Jaký máte názor na lustrační zákon? Platí již více jak 25let, i vražda se promlčuje po dvaceti letech. Kritizuje ho např. Rada Evropy, byl proti němu i Václav Havel, přičemž někteří volají po naplňování jeho odkazu. Podle mých poznatků postihl i občany, kteří byli postiženi minulým režimem.Je tu totiž jasný případ kolektivní viny. Působí plošně, bez možnosti individuálního posouzení. Dokonce někteří poslanci tvrdí, že se týká jen STB a jejich spolupracovníků To je přece hluboká neznalost nebo jejich záměr ? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.02.2018 23:08:11 - Mgr. Daniel Herman
Vážený pane Panáčku,
lustrační zákon pokládám za stále potřebný zákon, který alespoň částečně znesnadňuje představitelům bývalého totalitního režimu v přístupu k reálnému politickému vlivu. O kolektivní vinu se zde nejedná, protože do služeb komunistického režimu musel každý vstoupit sám za sebe. Samořejmě vím, že škála donucovacích prostředků byla široká, proto je třeba rozlišovat. Individuální posuzování zde tedy je.