ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,94. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2010 17:44:21

Podnikatelé varují před zvyšováním cen energie

Podnikatelé varují před zvyšováním cen energie

Budeme muset zdražovat, upozorňují podnikatelé a živnostníci.

Zpráva o očekávaném zvyšování cen elektrické energie kvůli podpoře obnovitelných zdrojů vyvolala nevoli u podnikatelů. „Energie bývá většinou jednou z hlavních výdajů nejen podnikatelů a živnostníků. Už nyní máme signály, že budou nuceni v návaznosti na vysoké ceny energií zvyšovat také ceny výrobků a služeb. To v době krize a utahování opasků není opravdu dobrá zpráva,“ říká předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. Ten dále upozorňuje na fakt, že při zvyšování cen se zpomalí vývoj a růst ekonomiky.

Odhady odborníků na zvyšování cen se liší, shodují se však na jednom – razantně se zvyšovat bude a pocítí to jak domácnosti, tak firmy. Důvodem růstů cen mají být podle společnosti ČEZ solární zdroje. Pokud jejich investoři spustí do konce letošního roku 2000 megawattů instalovaného výkonu, ČEZ zvýší ceny.

Podle Šeicha existují alternativní řešení placení tohoto nekontrolovatelného množství zdrojů solární energie. „Měly by se najít alternativní možnosti a nesahat po nejjednodušším, ale nejhorším řešení. Navýšení ceny energie napadne i někoho, kdo moc nepřemýšlí. Je ale potřeba začít přemýšlet a analyzovat, zda by se zdroje na financování výkupních cen solární energie nenašly například v emisních povolenkách. Možností je jistě více a očekávám, že se o nich jistě brzy od ČEZu dozvíme,“ uzavírá Šeich.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama