Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2021 11:15:00

Nemůžeme si dovolit, aby jakékoliv vakcíny ležely ve skladech

Nemůžeme si dovolit, aby jakékoliv vakcíny ležely ve skladech

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2021 k průběhu očkování proti koronaviru

 Děkuji za slovo, pane předsedo.

Já bych chtěla, abychom zařadili dnes od 10 hodin téma očkování. Já si myslím, že všichni vnímáme závažnost vlastně tohoto tématu, a myslím si, že by bylo dobré, abychom zkrátka průběžně dostávali informace.

Není jiné cesty, jak se z této krize dostat, než očkovat. A dneska opět ráno jsme slyšeli mnoho rozporuplných informací od vlády, od hejtmanů, o tom, kolik vlastně je tady v tuto chvíli vakcín, kde ty vakcíny jsou, jestli, jak říká...

Jak říká naše paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, my musíme usilovat o to, aby každá vakcína co nejrychleji našla svoje rameno. A já si myslím, že... už vás bolí to rameno, pane kolego, to mě mrzí. (Hovoří k poslanci Faltýnkovi.) Virtuálně. Já si myslím, že všichni vnímáme, že očkování je tou jedinou cestou, jak se z této závažné krize dostat. A já věřím, že je dobrá vůle získat co nejdříve co nejvíce vakcín. Ale i ty bezpečnostní otázky, ty otázky nad tím, jaké vakcíny sem přijdou, kdy nám tady dost živelně pan prezident objednává vakcíny z Ruska a Číny a na tu ruskou vakcínu Sputnik pan premiér jezdí do Maďarska a do Srbska, a do toho pan doktor Prymula vlastně říká, že tyto vakcíny jsou nebezpečné, že nejsou věrohodné, a to je určitě člověk, který v této oblasti má přehled.

Já si myslím, že zkrátka vakcinace by do budoucích týdnů a měsíců, dokud se nám nepodaří zkrotit pandemii, měla být zkrátka naším hlavním tématem, protože v rámci řízení této krize, je tím úplně hlavním nástrojem. A těch otázek je celá řada.

Já vím, že tady nějaké dílčí odpovědi tento týden již říkal pan ministr zdravotnictví. Vím, že tady zazněla nějaká čísla, ale vzápětí vlastně se člověk dozvídá, že tady je pořád 30 % vakcín, které údajně - a já pevně věřím, že tomu tak není, které údajně leží někde ve skladech. My si v tuto chvíli nemůžeme dovolit to, aby jakékoliv vakcíny ležely ve skladech. My opravdu musíme velmi naléhavě usilovat o to, aby se sem dostalo co nejvíce bezpečných vakcín, aby byly vytvořeny dostatečné kapacity jak již v těch očkovacích centrech, tak aby byli maximálně zapojeni praktičtí lékaři, ale i další lékaři, protože já jsem zaznamenala, že v některých zemích se do toho očkování nezapojili pouze praktičtí lékaři, ale třeba i ambulantní specialisté.

Já jsem opravdu dlouhodobě přesvědčená, že očkování je jedinou cestou. A proto si myslím, že se tím máme zabývat pravidelně, má to být pravidelně zařazeno jako bod na našich schůzí, že musíme umět odpovídat našim voličům, kteří také situaci vnímají jako velice, velice napjatou, protože úsilí, které vložíme do toho, abychom tady měli co nejvíce, ale těch bezpečných, registrovaných vakcín, se nám vyplatí, protože víme všichni, kolik nás stojí jeden jediný den lockdownu. A proto si myslím, že oddalovat vakcinaci, neudělat vše pro to, aby tady bylo co nejvíce bezpečných vakcín co nejdříve, přináší obrovské ekonomické ztráty. A neméně důležité je, jak jsem již říkala několikrát, aby již byla rozjeta kampaň ohledně vakcinace.

Já jsem tady několikrát říkala ta data z průzkumu. Tady jsou opravdu minimálně desítky procent lidí, kteří uvěřili různým dezinformacím o vakcinaci, které tady jsou dlouhodobě vedeny a kteří se odmítají očkovat. My to teď necítíme, protože je těch vakcín ještě málo. Ale já když jsem mluvila již na podzim vlastně postupně s ministry zdravotnictví, tak mi říkali, kampaň bude v říjnu, kampaň bude v listopadu, kampaň bude v prosinci. No máme březen a kampaň na očkování, která by lidem vysvětlovala očkování, ještě nebyla ani zahájena. Takže i to si myslím, že musíme udělat dříve, než se dostaneme vlastně na ten limit proočkovanosti těch lidí, kteří již by pak odmítali očkování.

Jakmile tomuhle necháme volný průběh, nebudeme aktivní, tak věřte mi, že během dvou měsíců budeme řešit to, že nebude koho očkovat, protože to lidé budou odmítat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama