Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2010 14:46:36

Je to vítězství evropských konzervativců

Je to vítězství evropských konzervativců

Občanští demokraté podpoří evropský rozpočet.

Europoslanci za ODS stejně jako skupina Evropských konzervativců a reformistů jsou připraveni ve Štrasburku podpořit návrh rozpočtu EU na rok 2011, který počítá s nárůstem o 2,91 % oproti letošnímu roku.

"Tento návrh vyjadřuje vůli i možnosti největších přispěvatelů do rozpočtu, tedy členských států EU," říká europoslanec Hynek Fajmon. "Je zároveň i jistým vítězstvím evropských konzervativců, protože jej v Evropské radě prosadil britský premiér David Cameron."

Lidovecko-socialistická většina v Evropském parlamentu původně požadovala šestiprocentní navýšení. Kromě toho spojila osud rozpočtu i s řadou politických požadavků. Evropská komise i členské státy měly europarlamentu slíbit, že navrhnou nové evropské daně, nad rámec Lisabonské smlouvy umožní europoslancům plnou účast na jednání o sedmiletém rozpočtovém plánu a zjednoduší mimořádné využití rozpočtových rezerv.

"Podle informací, které máme zatím k dispozici, bude rozpočet Evropskému parlamentu předložen ke schválení samostatně a o politických požadavcích se bude jednat až  v příštím roce," říká Hynek Fajmon. "Kromě socialistů a zelených dali předsedové všech parlamentních frakcí minulý týden jasně najevo, že si rozpočtové provizorium nepřejí a budou hlasovat pro kompromisní navýšení o 2,91 %."

Evropský parlament má každopádně podle diplomatických zdrojů dostat příslib, že jeho požadavky budou alespoň částečně uspokojeny. Předseda Evropské komise  José Manuel Barroso předloží formální návrh nových evropských daní v červnu 2011. Čtyři po sobě následující předsednické země se také mají zavázat, že umožní spoluúčast europarlamentu na jednání o sedmileté finanční perspektivě.

"Letošní jednání o rozpočtu jasně ukázala, že federalisté v Evropském parlamentu zcela ignorují realitu," myslí si europoslanec Hynek Fajmon. "V době, kdy jsou všechny státy v EU nuceny šetřit ve svých rozpočtech a snižovat platy ve veřejném sektoru, požadují naopak nárůst výdajů. Stejně tak ve chvíli, kdy jsou občané vystaveni následkům krize, trvají na zavádění nových daní. Odpovědí na všechny problémy je prázdný slogan ´Více Evropy´. Kdo ve členských státech prosazuje úspory a efektivitu veřejných financí, vyhrává volby. Ten samý postoj je ovšem v Bruselu a ve Štrasburku považován za protievropský."
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama