Mgr. Hynek Fajmon

  • ODS
  • Lysá nad Labem
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2014 17:33:44

Prodejem OKD se bude opět zabývat Evropská komise

Prodejem OKD se bude opět zabývat Evropská komise

Podezřele nevýhodným prodejem OKD, za který zodpovídal tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, se bude opět zabývat Evropská komise, a to na základě interpelace europoslance Hynka Fajmona (ODS).

"Dle informací z českých médií z minulého a tohoto týdne byla privatizace státního podniku české společnosti OKD a.s. v letech 2004-2005 provedena velmi pochybným a netransparentním způsobem," stojí v interpelaci Hynka Fajmona. "Privatizací se zabývala i Policie ČR a Státní zastupitelství ČR a v roce 2005 se k privatizaci vyjadřovala i Evropská komise. Z posledních zpráv v tisku vyplývá, že společnost byla prodána za nápadně nevýhodných podmínek pro stát, tedy Českou republiku. V kupní ceně nebyly údajně zohledněny ceny dceřinných firem, jelikož nebyly vůbec oceněny soudním znalcem. Výsledná cena privatizace podílu státu v OKD a.s. je tedy nízká a neodpovídá tržnímu ocenění."

Interpelace obsahuje i tři otázky, na které musí Evropská komise písemně odpovědět do šesti týdnů: 1. Proběhla privatizace OKD a.s. v letech 2004-2005 v souladu s evropským právem? 2. Vyšetřovala Evropská komise tento privatizační případ? A s jakým výsledkem? 3. Není privatizace OKD a.s. za netržní cenu nedovolenou veřejnou podporou s dopadem na celý evropský trh?

"Vím, že Komise už jednou prodej OKD zkoumala. Ukázalo se ale, že přitom pracovala s podklady nikoli Ministerstva financí, ale s argumenty, které dodali právníci kupce. Domnívám se, že je to dostatečně silný důvod pro opětovné přezkoumání, zda nešlo o nedovolenou státní podporu," uvedl Hynek Fajmon. Upozornil současně, že Evropská komise může ještě do letošního září obchod zvrátit a umožnit tak českému státu vymoci zpět několik miliard korun, o které nejspíš nevýhodným obchodem přišel. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama