Mgr. Ing. Pavel Němec

  • SOCDEM
  • Olomoucký kraj
  • Ústavně právní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2010 11:34:10

K novele Obchodního zákoníku

K novele Obchodního zákoníku

Řeč na 75. schůzi PSP ČR, 19.3.2010

Já budu stručný. Chci jenom říci, že si vážím té debaty, která proběhla na ústavně právním výboru. Byla to debata odborná. Diskuse s poslankyní Dundáčkovou, panem kolegou Pospíšilem, panem kolegou Bendou - myslím si, že jsme si ty věci dokázali vyříkat a ten text, který byl potom schválen jako komplexní pozměňující návrh ústavně právního výboru, je ten text, který má smysl, je to ten text, který řeší tento problém a je to ten text, který může zabránit tomu, aby 22. 4. 2010 nedošlo k tomu, že bude Česká republika žalována u soudního jednání o náhradu školy 500 tisíc eur za to, že není schopna přijmout legislativní změny a bránit katalogovým podvodníkům. Ano, na 22. 4. 2010 je nařízeno soudní jednání - žalobce Brastan, s. r. o. proti žalované Česká republika, Ministerstvo spravedlnosti, o 500 tisíc eur. Je to žaloba na to, že Česká republika není schopna řešit situaci, když podvodná katalogová firma, švýcarská Intercable Verlag, jejíž představitelé jsou ve Švýcarsku odsouzeni a sedí ve vězení, tato společnost u nás v České republice vyhrává soudní spory proti našim občanům, církvím, podnikatelům, ano, i proti státu.

Mojí ambicí a věřím, že i ambicí vaší dnes je podpořit v závěrečném hlasování novelu Obchodního zákoníku, protože pokud toto podpoříme, tak tento nařízený soudní spor, který je první vlaštovkou /a já se bojím, co by mohlo nastat dál a o kolik peněz by mohl tento stát přijít/, potom bude zbytečný.

Vážené kolegyně a kolegové, novela Obchodního zákoníku je revoluční. Ano, je to revoluční zásah, první revoluční zásah od roku 1991, kdy byl přijat Obchodní zákoník. Je to revoluční zásah do práva nekalé soutěže. Když jsem debatoval o tomto revolučním zásahu s panem profesorem Hajnem z brněnské právnické fakulty /jistě uznáte, že to je kapacita v tomto oboru/, který byl osobně přítomen i na jednání ústavně právního výboru, on toto podpořil.

Takže já si vás dovoluji požádat - pojďme dnes rozhodnout, pojďme podpořit tento návrh a držme si všichni palce za všechny ty, kterým tento návrh může velmi pomoci. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama