Mgr. Ing. Pavel Němec

  • SOCDEM
  • Olomoucký kraj
  • Ústavně právní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2010 17:34:00

Podpora obětem katalogových podvodů

Podpora obětem katalogových podvodů

Poslanci schválili novelu zákona, která posiluje právní nástroje obrany obětí nekalých praktik.


V pátek 19. března 2010 schválili poslanci v závěrečném třetím čtení novelu Obchodního zákoníku, která má posílit právní nástroje obrany poškozených obětí nekalých praktik. I když byla novela zpracovaná poslanci ČSSD namířena původně především proti tzv. katalogovým podvodům, svým charakterem se bude vztahovat na všechny skutkové podstaty nekalé soutěže. Nyní předloha zamíří do Senátu.

Nabídky směřující k podnikatelům i různým veřejným institucím budí na první pohled dojem, že jsou zdarma. Až následně se ukáže, že za původně deklarovanou inzerci zdarma musí „objednatelé“ zaplatit i tisíce EUR ročně, s nevypověditelným závazkem na řadu let dopředu. Reálná hodnota takové inzerce je zanedbatelná, katalogové společnosti, a to nejen zahraniční, ale nově i domácí, své pohledávky důsledně vymáhají, často i prostřednictvím zaujatých rozhodců nebo podle zvyklostí a norem cizího státu. A v takovém právním zmatku se poškození často ztratí a raději zaplatí, než aby se zdlouhavě soudili o své nároky. Jedná se o činnost, která se těžko prokazuje jako podvod podle trestního řádu.

"Novela obchodníku zákoníku je revoluční zásah do nekalé soutěže," uvedl jeden z předkladatelů Pavel Němec (ČSSD). Revoluce spočívá v jednoduchosti novely a v tom, jak mění stávající zvyklosti pokud jde o soudní řízení. „Nově budou platit pro nabízenou inzerci jasná pravidla, každý bude muset na první pohled poznat, zda jde o inzerci zdarma nebo o placenou službu,“ uvádí poslanec Pavel Němec (ČSSD). Pokud by došlo k porušení pravidel, bude taková smlouva ze zákona absolutně neplatná. „Poškození se v případě porušení zákona katalogovou společností nebudou muset soudit o neplatnost uzavřené smlouvy. Bude to naopak katalogová společnost, kdo bude muset prokázat, že smlouva byla uzavřena řádně,“ doplňuje autor novely poslanec Pavel Němec (ČSSD). Navíc české subjekty bude vždy chránit český soud, a to i v případě, pokud by omylem sjednali rozhodovací pravomoc soudu v cizím státě. „Sjednávání cizího soudu nebo rozhodce je mnohdy účelovým krokem, s cílem oslabit možnosti obrany poškozených,“ konkretizuje důvody úpravy v novele poslanec Pavel Němec (ČSSD).

Překladatele překvapil postoj pravicových poslanců, kteří novelu na jednání Sněmovny nepodpořili. „To mne překvapuje, tisíce poškozených jsou drobní a střední podnikatelé, tedy spíše voliči pravice,“ neskrývá údiv poslanec Pavel Němec (ČSSD). „Zklamán jsem i postojem ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové, ta v rozporu s neutrálním stanoviskem vlády k novele prezentovala na jednání Sněmovny k návrhu negativní postoj. Je otázkou, zda není paní ministryně, původem advokátka, v této věci ve střetu zájmů,“ konstatuje poslanec Pavel Němec (ČSSD).

Problematika katalogových podvodů není ničím novým, první klamavé nabídky inzerce se objevovaly již v devadesátých letech a je to nešvar, který se zabydlel v celé Evropě. Dosud jedinou zemí, která přijala účinné legislativní změny proti katalogovým podvodníkům, bylo Rakousko. „Evropský parlament opakovaně kritizoval Českou republiku za nečinnost v legislativní oblasti, katalogové podvody se v České republice zabydlely natolik, že tyto praktiky začaly „nabízet“ i tuzemské společnosti,“ dodává poslanec Pavel Němec (ČSSD). „Když jsem na podzim 2009 interpeloval v této věci premiéra, čekal jsem urychlené řešení, když se ni nestalo, zpracoval jsem novelu sám,“ uzavírá důvod legislativní iniciativy sociálnědemokratických poslanců poslanec Pavel Němec (ČSSD).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama