Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2010 14:30:24

Brněnské koaliční tajnosti

Brněnské koaliční tajnosti

Déle než rok trvalo stranám ve vedení města Brna shodnout se na programovém prohlášení Rady města. Společný program koalice ČSSD, Strany zelených, KDU-ČSL a skupiny Jiřího Zlatušky tak můžeme hodnotit teprve od dubna 2008.

Prohlášení koalice skloňuje slova, jako průhlednost, předcházení korupci, odstraňování netransparentních postupů apod. Koalice však tyto sliby porušila ještě předtím, než je oficiálně schválila.

Zastupitelstvo města může přesunout na Radu města Brna některé pravomoci týkající se přesouvání peněz v rozpočtu. Zdálo by se, že je to ve prospěch pružnosti rozhodování. Rada se přece schází častěji. Jenže „jádro pudla“ spočívá v tom, že jednání Rady města je ze zákona neveřejné, kdežto jednání Zastupitelstva je naopak ze zákona veřejné. Pokud jsou tedy přesuny v rozpočtu města Brna projednávány v Zastupitelstvu, debaty se účastní také opozice a veřejnost. Tím jsou rozpočtové přesuny pod veřejnou kontrolou. Ovšem v Radě jsou zastoupeny pouze vládnoucí strany a navíc je jednání Rady neveřejné. Z debaty je tak vyloučena nejen opozice, ale i veřejnost.

Počínaje rozpočtem města Brna pro rok 2008 si koalice do usnesení Zastupitelstva přidává formulaci, kterou pověřuje Radu města prováděním rozpočtových opatření v investičních výdajích. Koalice vzývající průhlednost hospodaření tak mimo veřejnou kontrolu provádí přesuny rozpočtových prostředků. Pověření opravňuje Radu města Brna přesuny i ve výši stovek miliónů Kč.

Větší průhlednost hospodaření? Odstraňování netransparentnosti? Kdepak! Koaliční tajnosti! Přece nemůžeme chtít, aby zastupitelé ČSSD, Jiřího Zlatušky, Strany zelených a KDU-ČSL podstupovali veřejnou debatu a veřejnou kontrolu nakládání s celou investiční částí rozpočtu města Brna! Anebo můžeme?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama