Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2013 18:02:00

Nádraží u řeky = restart komunikace o projektu přestavby železničního uzlu

Nádraží u řeky = restart komunikace o projektu přestavby železničního uzlu

Přiblížit projekt přestavby železničního uzlu občanům, kteří nejsou odborníky na železniční dopravu, ale chtějí vědět, co pozitivního jim přinese.

To je hlavní cíl nových webových stránek www.nadraziureky.cz, které byly dnes spuštěny za účasti ministra dopravy Ing. Zbyňka Stanjury.

Projekt Přestavby železničního uzlu Brno s osobním nádražím situovaným u řeky Svratky je dlouhodobě sledované koncepční řešení dalšího rozvoje města Brna a železniční dopravy jím procházející. Podstatou projektu je modernizace železničního koridoru, která odstraní nedostatky a omezení vyplývající ze stávající polohy nádraží, jeho zastaralosti a nedostačující kapacity, a nabídne široké spektrum navazujících služeb.

Nový způsob komunikace o projektu Přestavby železničního uzlu Brno se zaměřuje na přínos projektu pro občany našeho města, a to nejen z hlediska železniční dopravy jako takové, ale i z pohledu nových možností trávení volného času či zvýšení komfortu cestování. Nádraží u řeky má symbolizovat propojení nového nádraží se životem města, jehož je řeka nedílnou součástí. Nádraží u řeky bude ekologické, protože umožní snadný přestup z automobilu či autobusu na ekologičtější železnici a zároveň v jeho okolí vzniknou nová místa zeleně pro relaxaci a aktivní odpočinek našich občanů.

„Chceme široké veřejnosti nabídnout přehledné informace o projektu, který je pro město Brno a jeho rozvoj zcela zásadní. Občany našeho města ani jeho návštěvníky příliš nezajímají technická specifika přestavby, ale to, jak ovlivní jejich život. Proto na nových webových stránkách www.nadraziureky.cz klademe důraz na výhody přestavby železničního uzlu s nádražím v poloze u řeky Svratky, jako jsou snadný přestup mezi různými druhy dopravy, nabídka moderních služeb, nárůst ploch zeleně pro trávení volného času, revitalizace řeky Svratky či zlepšení dopravní situace v centru města,“ řekl 1. náměstek primátora Robert Kotzian.

Nosná témata nové komunikační strategie:

Město atraktivní od prvního okamžiku

Nádraží u řeky bude ukázkou moderní architektury. Bude atraktivní branou do města a v návštěvnících vzbudí očekávání toho, co je v Brně čeká. A naopak, pro Brňany bude branou do světa vstříc novým zážitkům. Návštěvníci se pod prvním dojmem budou těšit na moderní evropské město, Brňané se do něj budou rádi vracet ze svých cest.

Méně automobilů v centru města

Spolu s přestupními uzly v Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci dojde k efektivnějšímu propojení železnice s veřejnou hromadnou dopravou. Ta se tak stane atraktivnějším způsobem dopravy a pomůže ulevit centru města od automobilů. Zlepší se i návaznost na cyklostezky.

Řeka ve městě znovu ožívá

Jestli Brnu k pozici opravdu moderního evropského města něco chybí, pak je to život u řeky. A právě to nádraží u řeky přinese. Díky propojení parků hradebního okruhu s řekou se Svratka stane živou součástí širšího centra Brna a rozšíří možnosti aktivního odpočinku obyvatel i návštěvníků.  

Snadný přestup a pohodlné parkování

Už žádné složité přesuny a ztráta drahocenného času. Nádraží u řeky poskytne vlakové i autobusové nádraží spolu s odpovídajícími parkovacími plochami na jednom místě. Využití ekologické železniční dopravy tak bude mnohem snazší.

Více zeleně a obytných ploch v centru

Odstraněním bariéry starého železničního tělesa se otevře prostor pro uvolnění rozvojových ploch jižního centra. Vzniknou i nové atraktivní obytné plochy a zároveň bude dotvořen reprezentativní hradební okruh. Ten bude parky propojen s novou zelení u řeky Svratky.

Významný evropský dopravní uzel

Nádraží je koncipováno tak, aby zcela vyhovovalo nejpřísnějším parametrům pro dálkové a mezistátní spoje. Jeho poloha umožní výrazné zlepšení průjezdnosti ve směru obou transevropských koridorů. A nese s sebou mnoho dalších dopravních výhod: kvalitní napojení na městský okruh, dálnice a rychlostní silnice, komfortní přestupy i rychlé spojení s letištěm.  

Nové webové stránky naleznete na adrese www.nadraziureky.cz.

Robert Kotzian
1. náměstek primátora města Brna

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama