Mgr. Ing. Robert Kotzian, Ph.D.

Předseda hnutí Brno+
  • BPP
  • Bohunice
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2010 13:49:21

Slibem nezarmoutíš

Slibem nezarmoutíš

Voda a teplo může být levnější. Tímto slibem vábila ČSSD voliče při posledních volbách do brněnského zastupitelstva. Jaká je po třech letech skutečnost? Voda i teplo jsou dražší.

Vodné a stočné narostlo během vlády koalice o cca 15%. Během posledních let byla dvakrát zvýšena sazba DPH. Pokud bychom si zvýšení DPH odmysleli, narostla cena vodného a stočného i tak, a to o cca 10%. Jediné, na co se koalice zmohla, bylo zmrazení cen vodného a stočného v roce 2007. Čteme-li program ČSSD pozorně, zjistíme, že ani toto není splnění jejich slibu. Levnější voda není stejně drahá voda. Vedení města se brání potřebou investovat do vodovodního řadu apod. Ano, tyto faktory mají na cenu vody vliv a investice do potrubí a kanalizace je nezbytné provádět průběžně. Tajila však ČSSD, že je ochotna vodu zlevňovat i na úkor kvality vodovodního a kanalizačního řadu? 
Teplo je proti roku 2006, kdy se stávající koalice dostala k moci také dražší. Důvody pro jeho zdražení si každý může přečíst na stránkách společnosti Teplárny Brno. Neustálé změny cen zemního plynu, bohužel vesměs směrem nahoru, jsou obecně známou skutečností. Jejich vliv na vývoj ceny tepla v Brně je podstatný. Přestože se cena tepla mezitím dvakrát pohnula i směrem dolů, vůči roku 2006 je dnes vyšší. Důležité je, že cenu tepla ze 70% ovlivňuje cena zemního plynu. Na tu však vedení města Brna nemá žádný vliv. Ani sama společnost Teplárny Brno v podstatě není nad cenami tepla pánem.
Na stole je tedy otázka, co vlastně ČSSD slibem „Voda a teplo může být levnější“ myslela? Jsou dvě možnosti. Buď chtěla jen konstatovat, že voda a teplo mohou být levnější. To je ovšem asi tak hodnotné sdělení, jako zpráva, že za měsíc může být hezky. Druhou možností je, že ČSSD tím skutečně slibovala, že zlevní vodu a teplo, dostane-li se k moci. To však může ovlivnit pouze na úkor oprav vodovodního či teplovodního systému. ČSSD to musela vědět, už když tento nesplněný slib dávala.
Platí-li tedy první odpověď, byla tato věta v programu ČSSD krásnou, ale vědomě prázdnou samozřejmostí. Platí-li druhá odpověď, slibovala ČSSD to, co věděla, že v podstatě nemůže ovlivnit. Prostě, slibem nezarmoutíš!


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama