Mgr. Ing. Taťána Malá

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2023 18:09:00

Musíme zajistit bezpečnost dětí dnes, a ne za patnáct let

Musíme zajistit bezpečnost dětí dnes, a ne za patnáct let

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 13. září 2023 k zákonu o Rejstříku trestů

 Dobré dopoledne.

Budu jak kolega Nacher. Já jsem určitě nechtěla vystupovat, protože si myslím, že to úplně nepatří k tomuto bodu, nicméně vystoupení pana ministra mě k tomu trošku donutilo.

Pane ministře, já si dovolím v tomto směru oponovat, protože to setkání předsedů klubů a všech zástupců politických stran bylo ke změně definice znásilnění, nikoliv k dětskému certifikátu, k tomu jsme se společně nesetkali. A domnívám se, že naopak je tady velká shoda v rámci ostatních politických stran, ten problém je skutečně spíše na straně ODS. Myslím si, že tohleto bude předmětem debaty dalšího podvýboru, ale já jsem na to musela zareagovat, omlouvám se.

Ten problém je, že Ministerstvo spravedlnosti navrhuje to řešení ochranným opatřením. A ochranné opatření je opatření, které může působit odteď do budoucna. To znamená, že my ty děti neochráníme před těmi pachateli, kteří už byli odsouzeni, dneska mají zápis v rejstříku trestů a třeba za pět nebo za deset let tam budou mít ten výmaz.

To znamená, že bychom lidem řekli - vaše děti, přijímáme ochranné opatření, které bude upravovat vlastně zákaz práce sexuálních delikventů s dětmi, ale vaše děti budou ochráněny až za 15 až 20 let. Ne ty, ne ty teď, které chodí do těch školek a do škol a do kroužků, a to je ta zásadní věc, která mi na tom vadí. Mně prostě vadí, že musíme zajistit tu bezpečnost u těch dětí, které chodí do školy, do školky, do mimoškolních aktivit dneska a ne za 15 let. A je to určitě debata, kterou povedeme.

Já jsem ráda, že Úřad vlády se konečně chopil tady tohoto tématu a 9. 10. je schůzka. A já si myslím, že to řešení je jednoduché. Vytvořit zvláštní část rejstříku trestů, kde budou, který bude nazván tak zvaným dětským certifikátem a bezúhonnost člověka, který bude mít pracovat s dětmi, bude rozšířena o to, že musí mít čistou tuto zvláštní část rejstříku trestů. Vešla jsem se do faktické.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama